aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
libanees |
Kibbeh is dé publiekslieveling van het Midden-Oosten. Ze doen denken aan bitterballen, maar dan gemaakt van gehakt, pijnboompitten, granen en geurige kruiden. De mix van granen en vlees (of een plantaardig alternatief) is niet alleen heel veelzijdig: het is bovenal zalig. De kibbeh van Annelien doet je direct aan de levendige straten van Libanon denken, maar maak je net zo lekker thuis, in eigen keuken. Van deze kibbeh hoef je geen losse porties te maken: je bereidt het gewoon in één beweging in een ovenschaal. Wel zo makkelijk. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bereiding maakten we gebruik van de inductiekookplaat en de oven met Slide&Hide® deur.
Kookgerei
- ook nodig: ovenschaal ± 15 x 30 cm, ingevet
Ingrediënten
- 250 g extra fijne bulgur
- 5 flinke rode uien kleingesneden
- ± 5 el olijfolie
- 750 g lamsgehakt
- 4 el baharat kruiden
- 3 tl sumak
- 2 tl gemalen koriander
- 60 g pijnboompitten
- 1-2 tl aleppopeper of meer/minder naar smaak
- 1½ el gedroogde munt
- 250 ml stevige griekse yoghurt
- 3 el tahini
- citroensap
- 1 bosje platte peterselie blaadjes geplukt
- lekker met een tomatensalade bestrooid met sumac en fijngesneden verse munt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Week de bulgur in ruim water tot gebruik.
- Bak voor de vulling de helft van de ui in 1 el olijfolie in ± 10 min. goudbruin. Voeg 130 g van het gehakt toe en bak al opbrekend met een lepel bruin. Meng er 2 el baharat door en bak nog even door. Schep er de sumak, 1 tl koriander en de pijnboompitten door en neem van het vuur. Breng goed op smaak met zout en aleppopeper naar smaak.
- Laat de bulgur uitlekken en puls in een keukenmachine met de rest van het gehakt, de andere helft van de ui, de rest van de baharat, de gedroogde munt, de rest van de koriander en aleppopeper naar smaak door tot glad deeg-achtig mengsel. Breng op smaak met zout. Voeg eventueel een beetje water toe als het mengsel droog lijkt. Bak een klein beetje van het mengsel gaar en breng eventueel verder op smaak.
- Maak een laag van ± 1 cm van het rauwe bulgur-gehaktmengsel in de ovenschaal. Verdeel er het gebakken mengsel overheen en dek af met de rest van het rauwe gehaktmengsel. Druk voorzichtig aan (gebruik evt. een stukje plasticfolie). Overgiet met de rest van de olie en snijd met de achterkant van een mes kruislings in met sneden van ± 4 cm uit elkaar zodat er patroon van diamantjes ontstaat. Snijd in tot de bodem. Bak in het midden van de oven in ± 30 min. gaar.
- Klop de yoghurt en de tahini door elkaar en breng op smaak met citroensap en zout. Serveer de kibbeh met de saus en bestrooi met wat peterselie.
Voedingswaarde
Video
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!