In het Middellandse Zeegebied zijn ze dol op inktvis. En terecht. In Nederland moesten we nog even wennen, maar langzamerhand begint het beestje met de tentakels steeds meer harten te veroveren vanwege de delicate smaak en vele culinaire mogelijkheden. Schoonmaken lastig? Wij laten je zien hoe je dat het beste aanpakt.
Zo maak je inktvis schoon
1. Laat diepvriesinktvis eerst ontdooien, dat gaat goed in een grote bak met koud water.
2. Trek voorzichtig de kop met tentakels en ingewanden uit de inktvis. Voel goed tijdens het trekken, zodat je in één keer alles meetrekt en je de boel niet stuktrekt.
3. Snijd de tentakels net onder de ogen van de kop af.
4. Trek de harde bek weg tussen de tentakels, dit gaat goed als je met je vinger van onder de tentakels het harde deel naar boven drukt.
5. Trek de harde rugpen, dat lijkt op een plastic staafje, uit het lijfje.
6. Trek het paarsige vlies eraf, dat gaat heel makkelijk.
7. Snijd de inktviszak netjes bij.
8. Spoel de tentakels en de inktviszak af en dep droog.
9. Je kunt de inktviszak nu in zijn geheel, in ringen, of stukjes gesneden gebruiken.
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Jan Willem van Riel. Bewerking: Trudelies Schouten