monkeybread met kaas & hazelnoot-paprikadip

monkeybread met kaas & hazelnoot-paprikadip

vegetarisch
aantal 4 | hapje | weekend | hollands | vegetarisch
Vers afgebakken brood bestrooid met groene kruiden, pompoenpitten en Beemster Oude kaas. Daar wil je toch je tanden inzetten? De hazelnoot-paprikadip maakt het helemaal af.
Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Voorbereiding35 minutes
Kooktijd50 minutes
rijzen1 hour 15 minutes
Totale tijd2 hours 40 minutes

Ingrediënten

  • 190 ml lauwwarme melk
  • g gedroogde gist ½ zakje
  • 300 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1 klein ei
  • 50 g boter gesmolten
  • 120 g Beemster Oud* geraspt
  • 2-3 el venkelzaad of sesamzaad
  • 2-3 el maanzaad
  • 7 el pompoenpitten grof gehakt
  • ± 7 el gemengde kruiden (rozemarijn, peterselie, bieslook) fijngesneden + 3 el extra voor de dip
  • ½ el gerookte-paprikapoeder
  • ook nodig: tulband- of ringvorm van ± 1½ l

dip

  • 295 g geroosterde paprika pot, uitgelekt
  • 50 g hazelnoten geroosterd

Instructies

  • Meng in een ruime kom de melk met de gist. Laat ± 10 min. staan of tot het mengsel schuimig is.
  • Meng de bloem, zout, ei, de helft van de gesmolten boter en 50 g van de Beemster Oud door het gistmengsel en kneed in 10 min. tot een mooi soepel deeg. Laat afgedekt ± 1 uur op een warme plaats rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel het deeg in ± 30 stukjes en rol er balletjes van. Doe het venkelzaad, maanzaad, de pompoenpitten, tuinkruiden en het paprikapoeder in aparte kommetjes. Bestrijk de balletjes met de rest van de gesmolten boter en rol ze dan door een kommetje met kruiden, pitten of paprikapoeder. Bestrooi de balletjes met paprikapoeder met 40 gram van de kaas. Druk goed aan. Leg telkens een laag bolletjes in de vorm en bestrooi met wat van de rest van de kaas, dat houdt de bolletjes bij elkaar.
  • Laat afgedekt nog ± 15 min. rijzen.
  • Bak in 40-50 min. gaar. Dek evt. af als de bovenkant te donker wordt. Houd intussen wat kruiden apart en pureer met de staafmixer de paprika en de hazelnoten met de rest van de kruiden. Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout. Garneer met de rest van de kruiden. Neem het brood voorzichtig uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Serveer met de dip.

Voedingswaarde

calorieën: 707kcal
eiwit: 27g
vet: 43g
koolhydraten: 49g
auteur: delicious.
*Wist je dat Beemster kaas uit de meest duurzame kaasmakerij van Nederland komt, waar klimaatneutraal wordt gewerkt? Dat proef je terug in deze kaas, gemaakt van melk van koeien die meer dan 180 dagen per jaar in de wei zijn. De rest van het jaar verblijven de dames in comfortabele, energiezuinige stallen waar ze voer krijgen dat de boer zelf verbouwt. Kortom álles voor een optimale smaak en een beter milieu!
Tip: dit recept is makkelijk te verdubbelen. Bak het brood dan ± 10 minuten langer.
In samenwerking met Beemster Kaas. Recept: Dosia Brewer. Fotografie en styling: Homecookingdept / Marianne Snel. Bereiding: Ajda Mehmet
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!