Kroepoek van Hollandse garnaal

Kroepoek van Hollandse garnaal

glutenvrij / lactosevrij
aantal | hapje | familietijd | indonesisch |
Een snelle versie van het origineel. Helemaal niet moeilijk te maken, alleen het drogen kost wat tijd. Je kunt dat in de oven doen, aan de lucht of buiten in de zon, als het zomer is. Dat laatste gaat het snelst.
Deze kroepoek is heerlijk bij saté kambing dabu-dabu.
Voorbereiding10 minutes
Kooktijd1 hour
afkoelen + drogen6 hours
Totale tijd7 hours 10 minutes

Ingrediënten

  • 200 g Hollandse garnalen, liefst rauw, gekookt kan ook
  • 4 knoflooktenen
  • 1 tl zout
  • 1 el vissaus
  • 200 g tapiocameel
  • 2-5 el water

Instructies

  • Maal de garnalen met de knoflook, het zout en de vissaus fijn in de keukenmachine. Stort in een kom met het tapiocameel. Voeg het water lepel voor lepel toe, je hebt misschien niet alles nodig. Begin met 2 eetlepels en kneed de ingrediënten tot een mooi zacht deeg, het moet aanvoelen als pastadeeg. Is het te droog, voeg dan nog wat water toe. Is het te nat, voeg dan extra tapiocameel toe.
  • Vorm er twee ballen of rollen van en verpak ze aluminiumfolie.
  • Stoom de ballen in ruim een uur gaar in de rijststomer. Laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  • Eventueel kun je ze ook nog een uurtje in de vriezer leggen, dat vergemakkelijkt het dun snijden. Snij de koude deegballen met een zeer scherp mes in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze 6 uur op 70 graden in de oven. Eventueel kun je de plakjes ook aan de lucht drogen, reken dan wel op een paar dagen, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je huis.
  • In de zomer, als het mooi weer is, leg je ze in de zon te drogen. Dan is het in een paar uur gebeurd.
  • Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie tot 180°. Frituur de kroepoek in porties (niet teveel tegelijk, anders daalt de temperatuur van de olie teveel) in ongeveer 30 seconden gaar. Neem uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.

Voedingswaarde

calorieën: 334kcal
eiwit: 11g
vet: 15g
koolhydraten: 41g
auteur: delicious.
Recept: Vanja van der Leeden. Fotografie: Remko Kraaijeveld.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!