vegetarisch
aantal 4 |
lunchgerecht |
doordeweeks |
internationaal |
vegetarisch
Met lof of roodlof kun je in deze tijd van het jaar fantastische salades maken. Helemaal super met pittige blauwe kaas en de wat zoetige vijgendressing. Schenk ook wat basilicumolie van de salade op een bordje en dip er brood in. Nog olie over? Ook lekker over een bordje pasta met tomatensaus. Nog een aanrader: deze salade met lof en wortel!
Ingrediënten
- 10 g basilicum, blaadjes geplukt + kleine blaadjes om te garneren
- 75 ml olijfolie, of iets meer
- 1 kaki (persimmon of sharonfruit), geschild
- 3 struikjes lof, witlof en/of roodlof
- 4 parten pomelo*
- 75 g blue d’auvergne of andere pittige blauwschimmelkaas
vijgendressing
- 3 el rodewijnazijn
- 1 sjalot, fijngesneden
- 5 el extra vergine olijfolie
- 3 vijgen, gedroogde, geweld en in dunne reepjes
Instructies
- Roer voor de dressing de azijn en sjalot in een kleine kom door elkaar en laat 5 min. staan. Klop dan de olie erdoor. Voeg de vijgen toe en breng op smaak met zout en peper.
- Pureer de basilicumblaadjes met 75 ml olie (iets meer mag ook als dat makkelijker mixmet de staafmixer kort tot een groene olie.
- Snijd de lof over de lengte in lange repen en schep ze in de kom met de dressing om. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd intussen de kaki in dunne plakjes en verdeel over de borden.
- Verdeel de lof over de kaki.
- Breek de pomelopartjes, haal ze uit het velletje en verdeel in stukjes over de salade. Brokkel de kaas erboven. Schep de basilicum-olie er omheen. Garneer met basilicumblaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 485kcal
eiwit: 5g
vet: 42g
koolhydraten: 20g
* Pomelo is een grote citrusvrucht met een dikke schil en grote parten vruchtvlees. Koop liefst een zo zwaar mogelijk exemplaar, dan weet je dat hij lekker vers is.
recept Yolanda van der Jagt fotografie Eric van Lokven styling Cyn Ferdinandus bereiding Victor de Launay
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!