Dahlsoep

Dahlsoep

vegetarisch
aantal 8 | bijgerecht, voorgerecht | weekend | indiaas | vegetarisch
In India zijn ze bekend met de aromabindende kracht van zetmeel. Aan de klassieke dahlsoep worden de meeste kruiden en specerijen vlak voor het serveren door de soep geroerd. Zo verliezen ze nauwelijks aroma.
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 50 minutes

Ingrediënten

  • 350 g mung dal (gespleten mungbonen)
  • 2 l groentebouillon
  • 1 tl baking soda
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 4 tenen knoflook, gehakt
  • 4 cm verse gember, geraspt
  • 1 el kurkuma
  • 2 el ghee of arachide-olie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 el komijnzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • verse koriander, gehakt
  • 1 tl fijngesneden spaanse peper

Instructies

  • Was de bonen tot het water helder is, giet af en doe in een grote pan. Voeg bouillon, baking soda, agavesiroop, knoflook, gember en kurkuma toe en breng aan de kook. Laat 1½ uur zachtjes koken en verwijder het schuim aan het oppervlak met een schuimspaan. De bonen zijn goed als ze helemaal uit elkaar zijn gevallen en een romige textuur hebben. Voeg eventueel een beetje kokend water toe als de dahl te dik wordt en zich op de bodem van de pan zet.
  • Verhit de ghee in een ruime pan en bak hierin de sjalotten op matig vuur tot ze bruin zijn. Voeg dan komijn- en mosterdzaad toe en bak alles een paar minuten tot de mosterdzaadjes beginnen te knappen.
  • Serveer de dahl in kommen en top met het sjalottenmengsel en verse koriander. Voeg fijngehakte peper naar smaak toe.
  • Snelle dahl: In de snelkookpan zijn de mungbonen sneller gaar en krijgen ze een diepere smaak. Zeker als je een lepel ghee, een schepje suiker en een snuf baking soda meekookt. Je draait zo zelf aan de knoppen waarmee je de Maillardreactie versnelt. Bovendien maakt het basische baking soda de bonen zachter. Wil je de dahl nog lekkerder? Laat hem dan een paar dagen ‘rijpen’ in de koeling!

Voedingswaarde

calorieën: 231kcal
eiwit: 12g
vet: 5g
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
Recept: Eke Mariën. Uit: Keukenlab
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!