cobbler met honingkaramelperen

cobbler met honingkaramelperen

aantal 6 | gebak, nagerecht, zoet | feestelijk, kerst | internationaal |

Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.

Voorbereiding:15

oven25

Totale tijd:40

Ingrediënten

  • 250 ml vloeibare honing
  • 250 ml slagroom
  • 60 g boter. in blokjes
  • 8 stevige peren. in vieren, zonder klokhuis
  • 1 vanillestokje. in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
  • evt. 2 laurierblaadjes
  • sap en rasp van 1 citroen
  • crème fraîche, voor erbij
  • deeg
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelmeel
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 300 g koude boter, in blokjes
  • tl gemberpoeder
  • ½ tl zoutvlokken
  • 100 g amandelschaafsel
  • ovenschaal van 20x30 cm, ingevet

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Verwarm voor de honingkaramel de honing in een steelpan met dikke bodem op hoog vuur tot het kookpunt. Laat in 1½-2 min. kleuren tot het een theekleur heeft. Roer voorzichtig de room erdoor, zodat je een glad mengsel krijgt. Laat onder af en toe roeren nog ± 3 min. trekken en licht inkoken. Neem van het vuur.
  3. Smelt de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de peren met de vanille- zaadjes en het -stokje, het citroensap en de -rasp en evt. de laurier ± 6 min. onder af en toe omscheppen tot ze licht kleuren. Voeg de honingkaramel toe en bak nog ± 4 min., waarbij de karamel dikker wordt. Verdeel het mengsel over de bodem van de ovenschaal.
  4. Doe voor de deeglaag het zelfrijzend bakmeel met het amandelmeel, de kristalsuiker, boterblokjes, het gemberpoeder en ½ tl zoutvlokken in een keukenmachine en meng snel tot deeg. Doe in een kom en schep het amandelschaafsel erdoor.
  5. Verdeel schepjes deeg gelijkmatig over de peren in de bakvorm. Bak ± 30 min. tot het deeg goudbruin kleurt. Serveer warm en geef er crème fraîche bij.

Voedingswaarde

  • calorieën: 1045 kcal
  • eiwit: 11 g
  • vet: 70 g
  • koolhydraten: 90 g

Recepten en bereiding: Charlotte Binns-McDonald. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!