aantal 4 |
nagerecht, zoet |
feestelijk, kerst |
nederlands |
Een luchtige zoete mousse, friszure frambozen en zelfgemaakte knapperige kletskoppen. Wat wil je nog meer?Verzorg jij meerdere avonden het dessert? Maak dan ook deze cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet.
Ingrediënten
- 2 blaadjes witte gelatine
- 225 ml slagroom
- 150 g witte chocolade, grof gehakt
- 2 el frambozenlikeur
- 3 el poedersuiker
- 15 g gevriesdroogde frambozen* (supermarkt)
- 1 groot eiwit
kletskoppen (18 stuks)
- 25 g boter, gesmolten
- 50 g bloem
- 2 tl gemalen kaneel
- 2 el wit en zwart sesamzaad**
- 1 el anijszaad
- 100 g suiker
- deegroller
Instructies
- Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Verwarm in een steelpan 100 ml slagroom. Laat de chocolade op laag vuur in de warme room smelten.
- Neem de pan van het vuur en los al roerend de goed uitgeknepen gelatine op in de warme room. Roer de likeur erdoor en laat de chocoladeroom afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de resterende 125 ml slagroom bijna stijf. Klop met de mixer met schone gardes het eiwit stijf. Voeg de poedersuiker in 2 porties toe en klop het eiwitschuim tot stevige, glanzende pieken.
- Spatel de slagroom en dan het eiwit door de chocoladeroom. Schep de chocolademousse in 4 kommen. Verkruimel de frambozen grof en verdeel ze over de mousse, druk ze iets in de mousse en zet de mousse minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm voor de kletskoppen de oven voor op 180°Meng de bloem, suiker en kaneel met een snuf zout in een kom. Prak er met een vork de iets afgekoelde, gesmolten boter en 3-4 el water door tot je een dik beslag hebt. Meng het sesam- en anijszaad erdoor.
- Schep met behulp van twee theelepels 18 bergjes op een met bakpapier belegde bakplaat en strijk ze dun uit. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 8-10 min. goud- bruin en gaar. Leg ze uit de oven en leg ze voorzichtig – ze zijn nog zacht en breken snel – over de deegroller en laat ze afkoelen en knapperig worden.
- Serveer de chocolademousse met per persoon 2-3 knapperige kletskoppen.
Voedingswaarde
calorieën: 585kcal
eiwit: 7g
vet: 37g
koolhydraten: 53g
Voorbereiden (2 dagen van tevoren): Maak de kletskoppen en bewaar in een koektrommel. De mousse kun je ook 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
*In plaats van gevriesdroogde frambozen kun je ook verse frambozen nemen. Verdeel verse frambozen pas vlak voor het serveren over de mousse.
** Meng beide soorten sesamzaad zelf of neem maar 1 soort. Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
** Meng beide soorten sesamzaad zelf of neem maar 1 soort. Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!