aantal 4 |
nagerecht, zoet |
feestelijk, kerst |
nederlands |
Een luchtige zoete mousse, friszure frambozen en zelfgemaakte knapperige kletskoppen. Wat wil je nog meer?Verzorg jij meerdere avonden het dessert? Maak dan ook deze cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet.
Voorbereiding40 minutesminutes
Kooktijd10 minutesminutes
koelen4 hourshours
Totale tijd4 hourshours50 minutesminutes
Ingrediënten
2blaadjeswitte gelatine
225mlslagroom
150gwitte chocolade,grof gehakt
2elframbozenlikeur
3elpoedersuiker
15ggevriesdroogde frambozen*(supermarkt)
1groot eiwit
kletskoppen (18 stuks)
25gboter,gesmolten
50gbloem
2tlgemalen kaneel
2elwit en zwart sesamzaad**
1elanijszaad
100gsuiker
deegroller
Instructies
Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Verwarm in een steelpan 100 ml slagroom. Laat de chocolade op laag vuur in de warme room smelten.
Neem de pan van het vuur en los al roerend de goed uitgeknepen gelatine op in de warme room. Roer de likeur erdoor en laat de chocoladeroom afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de resterende 125 ml slagroom bijna stijf. Klop met de mixer met schone gardes het eiwit stijf. Voeg de poedersuiker in 2 porties toe en klop het eiwitschuim tot stevige, glanzende pieken.
Spatel de slagroom en dan het eiwit door de chocoladeroom. Schep de chocolademousse in 4 kommen. Verkruimel de frambozen grof en verdeel ze over de mousse, druk ze iets in de mousse en zet de mousse minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm voor de kletskoppen de oven voor op 180°Meng de bloem, suiker en kaneel met een snuf zout in een kom. Prak er met een vork de iets afgekoelde, gesmolten boter en 3-4 el water door tot je een dik beslag hebt. Meng het sesam- en anijszaad erdoor.
Schep met behulp van twee theelepels 18 bergjes op een met bakpapier belegde bakplaat en strijk ze dun uit. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 8-10 min. goud- bruin en gaar. Leg ze uit de oven en leg ze voorzichtig – ze zijn nog zacht en breken snel – over de deegroller en laat ze afkoelen en knapperig worden.
Serveer de chocolademousse met per persoon 2-3 knapperige kletskoppen.
Voedingswaarde
calorieën: 585kcal
eiwit: 7g
vet: 37g
koolhydraten: 53g
auteur: delicious.
Voorbereiden (2 dagen van tevoren): Maak de kletskoppen en bewaar in een koektrommel. De mousse kun je ook 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt met plasticfolie in de koelkast.*In plaats van gevriesdroogde frambozen kun je ook verse frambozen nemen. Verdeel verse frambozen pas vlak voor het serveren over de mousse. ** Meng beide soorten sesamzaad zelf of neem maar 1 soort.Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten