Portobelloquiches met oude kaas

Portobelloquiches met oude kaas

vegetarisch
aantal 4 | brunchgerecht, hoofdgerecht | feestelijk, kerst | internationaal | vegetarisch
We geven je een basisrecept voor quichedeeg waar je heerlijke quiches mee kan maken. Dit recept is voor een quiche met portobello, nootmuskaat en smeuïge oude kaas. Extra fijn: de quiche is perfect om voor te bereiden. Probeer ook eens deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta!
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

basisquichedeeg

  • 165 g bloem
  • 125 g koude boter, in blokjes

portobelloquiches met oude kaas

  • 1 x recept basisquichedeeg
  • 2 tl nootmuskaat
  • 4 eenpersoons soufflévormpjes van 10 cm Ø en hoogte 4½-5 cm, ingevet
  • 30 g boter
  • 4 portobello’s
  • knoflookpoeder
  • 280 ml slagroom
  • 170 ml melk
  • 4 eieren + 1 ei om mee te bestrijken
  • 2 lente-uitjes, ± 40 g, fijngesneden
  • 100 g oude kaas, geraspt

Instructies

Basisquichedeeg (kan 2 dagen van tevoren)

  • Zeef voor het deeg de bloem in een kom en voeg 1 tl zout en de boterblokjes toe. Voeg 4 el koud water toe en meng het snel door elkaar.
  • Kneed het dan kort en snel tot een bal, het is niet erg als er nog wat stukjes boter te zien zijn in het deeg en leg een uur in de koelkast.

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren)

  • Kneed het nootmuskaatpoeder door het basisdeeg en laat rusten.
  • Rol het korstdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de vormpjes met het deeg. Er mag iets deeg over de randen hangen.
  • Verwarm voor de vulling de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en leg hier de portobello‘s in. Bestrooi ze met peper en een klein beetje knoflookpoeder en bak ze ± 4 min. aan elke kant.
  • Meng de slagroom, melk en eieren met 1 tl zout en roer daar de lente-ui en kaas door. Zet alles afgedekt en koel weg tot gebruik.

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Roer het roommengsel nogmaals door, verdeel over de vormpjes en leg in elk een portobello met de bolle kant naar beneden. Druk de portobello’s er een klein beetje in, zodat er wat roommengsel in de hoedjes komt. Druk ze er niet te diep in, het is mooi als je nog een randje van de hoed en het steeltje ziet.
  • Vouw het deeg er voorzichtig iets over en kwast het in met het losgeklopte ei. Bak de quiches 40 min. in de oven.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
*Je kan de quiches 1 dag van tevoren maken. Bak kleine quiches dan 5 min. en grote 10 min. korter. Laat ze afkoelen en bewaar afgedekt en koel tot de volgende dag. Bak ze vlak voor serveren in een goed voorverwarmde oven nog 10-15 min.
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!