aantal 8 |
gebak, nagerecht, zoet |
feestelijk, weekend |
internationaal |
Voor deze onweerstaanbare banaan-karameltaart grijpen we niet naar de glanzende witte suikerkristallen, maar gebruiken we kokosbloesemsuiker en banaan. De banaan prijkt niet alleen óp de taart, maar we kloppen ook banaan door het beslag. Niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat wel meer voedingsstoffen. Bonus: de bijzondere, eigen smaak.
Ingrediënten
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 125 g kokosbloesemsuiker*
- 3 eieren
- 300 g heel rijpe bananen geprakt
- 300 g bloem
- snufje zout
- 2 tl bakpoeder
- rasp van 1 biocitroen
- 1 tl nootmuskaat
- 4-5 rijpe bananen
- zure room voor erbij
ook nodig
- ingevette springvorm 24 cm Ø bekleed met bakpapier
karamel
- 50 g boter + extra om in te vetten
- 100 g kokosbloesemsuiker*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Smelt voor de karamel de boter in een pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Verdeel over de bodem van de vorm.
- Klop voor het beslag de boter met de kokosbloesemsuiker met de mixer licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe. Klop er ook de geprakte bananen door. Meng er dan de bloem, zout, bakpoeder, citroenrasp en nootmuskaat door.
- Snijd de bananen in de lengte door en leg ze met de platte kant op de karamel.
- Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 60-70 min. gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. De prikker komt er schoon uit als de cake gaar is. Lekker met wat zure room.
Voedingswaarde
calorieën: 595kcal
eiwit: 9g
vet: 23g
koolhydraten: 88g
* Kokosbloesemsuiker is het gedroogde sap van kokosbloesem. Te koop bij natuurwinkels en goed gesorteerde supermarkten.
Productie en recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Kring. Bereiding: Yvonne Jimmink
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!