Dronken kip met walnoten en bosui-olie

Dronken kip met walnoten en bosui-olie

aantal 8 | voorgerecht | feestelijk, kerst | |
Bas schreef twee kookboeken over de onderwerpen Zuur en Vet: in beide maakt hij spannende gerechten met verrassende blik. Vet bekijkt hij van alle kanten: het kan in drankjes (hete boterrum) je kunt erin frituren, konfijten of gebruiken in emulsies, infusies en sauzen. Allemaal vét lekker. Wij geven je het recept voor zijn dronken kip!
Kooktijd45 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 100 g walnoten
  • 1 tl zout
  • 50 g gemberwortel in plakjes
  • 3 bosuitjes in grove stukken
  • 1 steranijs
  • 4 kipfilets met vel, te koop bij een goede poelier en sommige supermarkten
  • 250 ml heel droge sherry of hééél goede shaoxing, Chinese rijstwijn, Aziatische supermarkt
  • handvol shisoblaadjes paars, gescheurd
  • rijst voor erbij
  • 200 ml arachide-olie
  • 200 g bosui fijngesneden, 7-8 bosuitjes
  • 2 tl zout fijn
  • 10 g bieslook fijngeknipt
  • 2 tl Aziatische geroosterde-sesamolie

Instructies

  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan 2-3 min. op middelhoog vuur tot ze beginnen te geuren.
  • Breng intussen in een kleine pan 1 l water met het zout, de plakjes gemberwortel, de bosui en steranijs aan de kook. Voeg de kip- filets toe, laat 3 min. koken en leg dan de deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de kip afkoelen in het water.
  • Meng in een grote ovenschaal de droge sherry met de walnoten. Leg de kipfilets erbovenop en giet er 500 ml van het kook- water en smaakmakers uit het kookwater bij. Dek af, zet in de koelkast en laat de kip een dag of nacht marineren.
  • Maak de bosui-olie door de arachide-olie met de bosui in een steelpan op laag vuur te verhitten. Laat langzaam opwarmen totdat de bosui begint te frituren (dan ontstaan er belletjes). Zet het vuur uit en voeg 2 tl fijn zout toe. Laat afkoelen, zeef de olie en roer de bieslook en geroosterde-sesamolie erdoor.
  • Neem de volgende dag de kip uit het bad en snijd diagonaal in dunne plakjes. Ja, met vel en al. Leg schuin op een bord en lepel er wat van de bosui-olie overheen. Verdeel het shisoblad erover. Serveer met rijst.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Bas Robben. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Maaike Koorman. Bereiding: Jessica Lek. Bewerking: Merijn Tol
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!