aantal 250 |
hapje |
doordeweeks |
|
Pompoen is veelzijdiger dan je denkt. Ga eens voor de kleinere soorten: die zijn lekker zoet; en je kunt dan naast het vruchtvlees ook de schil en pitten gebruiken. ‘Iedereen heeft ongetwijfeld al recepten voor geroosterde pompoen en pompoensoep, dus ik geef je hier mijn recepten voor de afsnijdsels – en laten we die nóóit meer ‘afval’ noemen!’ Schillen en pitten zijn géén keukenafval, volgens Mike McEnearney. Van pompoenschillen en -pitten maakt hij superlekkere snacks.
Ingrediënten
- 1 pompoen pitten
- 55 g zeezout grof
- 1 tl olijfolie
- 1 tl sojasaus
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de pompoenpitten in een bak water. Wrijf het vruchtvlees en de vezels met je handen eraf: die zinken dan naar de bodem, terwijl de pitten boven komen drijven.
- Schep de pompoenpitten in een steelpan en voeg het zout en 1 l water toe. Breng op hoog vuur aan de kook en kook de pitten 10 min. op matig vuur.
- Giet ze af en dep ze heel goed met keukenpapier tot ze helemaal droog zijn.
- Schep de pompoenpitten in een kom om met de olie, sojasaus en een snuf zout en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 10 min., schep ze om en rooster ze nog ± 5 min. tot ze licht kleuren (ze moeten eerst vanbinnen gaar worden, dus laat ze niet te snel kleuren, anders verbranden ze).
- Laat afkoelen en serveer, of bewaar ze in een luchtdicht afsluitbare doos.
Voedingswaarde
Recepten: Mike Mcenearney. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Lucy Tweed. Productie: Merijn Tol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!