gekarameliseerde kweepeer met monbazillac en kaas

gekarameliseerde kweepeer met monbazillac en kaas
aantal 4 | dessert, nagerecht | kerst | |
De perfecte manier om een diner af te sluiten is met gekaramelliseerde kweepeer met monbazillac en 2 kazen. Dit recept van Janneke Phillipi is van tevoren te maken, dus: no fuss!
Voorbereiding25 minutes
Kooktijd10 minutes
Afkoelen1 hour
Totale tijd1 hour 35 minutes

Ingrediënten

  • 200 ml monbazillac dessertwijn uit de Loire
  • 6 el suiker
  • 1 steranijs
  • 1 tl venkelzaad
  • 500 g kweeperen
  • 2 kazen na keuze

Instructies

Voorbereidingen: kan 2 dagen van tevoren

  • Breng in een hapjespan de monbazillac met 250 ml water, de suiker, steranijs en het venkelzaad aan de kook. Boen de kweeperen schoon en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Leg ze meteen in de pan zodat het vruchtvlees niet verkleurt. Voeg evt. wat extra water toe als de kweepeer niet helemaal is bedekt.
  • Pocheer de kweepeer in 15 min. beet- of net gaar. Schep ze uit de pan en leg in een schaal. Kook het pocheervocht tot de helft in en schenk over de kweepeer. Bewaar de kweepeer afgedekt op een koele donkere plek. Als je het 2 dagen van tevoren maakt bewaar ze dan in de koelkast.

Bereiden: begin 30 min. van te voren

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand of gebruik een crème brulée-brander.
  • Haal de kazen 30 min. van tevoren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur komen. Leg de kweepeer op een bakplaat. Karamelliseer de peer onder de grill of met de crème brulée-brander tot het vruchtvlees en de randen hier en daar goudbruin kleuren. Verdeel de kweepeer over 4 borden. Schep er nog wat pocheervocht over en leg de kazen erbij. Lekker met grof desembrood.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Tip: rijp of onrijp? Sommige kweeperen vragen een langere pocheertijd. Test even met de punt van een scherp mes of deze makkelijk door het vruchtvlees glijdt, pocheer de peer anders nog wat langer.
* Voeg wanneer de kweeperen nog niet helemaal rijp zijn 2-3 el extra suiker aan de siroop toe.
Recepten, fotografie, styling en bereiding: Studio Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!