aantal 8 |
hoofdgerecht |
weekend |
mediterraans |
Voor dit hoofdgerecht van pompoen met salie rooster je de pompoen in zijn geheel in de oven in een jasje van bakpapier en aluminiumfolie.
Ingrediënten
- 2-2½ kg pompoen 1 hele
- olijfolie extra vergine, om te besprenkelen
- 180 g honing
- 280 ml Griekse yoghurt
saliesalsa
- 3 el salieblaadjes fijngesneden
- 1 teen knoflook geperst
- 20 g bladpeterselieblaadjes fijngesneden
- 2 el kappertjes afgespoeld en uitgelekt, fijngesneden
- 2 ansjovisfilets op olie uitgelekt en fijngesneden
- ½ biocitroen rasp en sap
- 55 g amandelen geroosterd, gehakt
- 100 ml olijfolie extra vergine + extra voor erover
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Besprenkel de pompoen met olie en wrijf deze hier goed mee in. Omwikkel met bakpapier en dan met aluminiumfolie.
- Prik eventueel met een scherp mes drie gaten in de onderkant van de pompoen, door de lagen bakpapier en folie heen, tot in de binnenste holte van de pompoen: zo kan het teveel aan vocht eruit lopen tijdens de bereiding.
- Zet de pompoen op een rooster boven een braadslee en rooster 2½ uur tot hij enigszins gaar is. Verwijder het folie en rooster nog ± 30 min. tot hij gaar is en donker kleurt. Neem de pompoen uit de oven.
- Meng intussen alle ingrediënten voor de salsa in een kom.
- Breng in een kleine steelpan met dikke bodem de honing op matig vuur aan de kook en laat zachtjes 2-3 min. koken.
- Zet de pompoen op een schaal en sprenkel de verwarmde honing erover.
- Schep de salsa losjes door de yoghurt en serveer bij de pompoen. Snijd flinke parten van de pompoen en verwijder het dradige zadendeel.
Voedingswaarde
Video
Beeld: Zelfspot. Styling: Maaike Koorman. Diëtist: Karen Kingham. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!