Check ook: deze toren van kleine Italiaanse oliebollen, struffoli!
aantal 30 |
zoet |
feestelijk, kerst, najaar, oudjaar |
nederlands |
De beste, verse oliebollen? Die maak je natuurlijk zelf! Onze tips om de lekkerste oliebollen te maken zijn geen geheim. Zo bak je de beste: gebruik gewelde krenten voor een smeuïge oliebol, een appel voor een subtiel zuurtje. Neem ruim de tijd om het beslag goed te laten rijzen en haal een oliebollenknijper eerst even door de olie om een laagje te creëeren aan de binnenkant. Schep een bol, laat hem in de hete olie glijden en laat hem vervolgens met rust: de bol keert zich vanzelf tijdens het bakken. En dat is het! De manier om de mooiste bollen te maken, plús het beste recept. Goudbruine, krokante, luchtige en smeuïge oliebollen gegarandeerd. Happy new year!Oliebollen over? Maak deze heerlijke oliebollenbroodpudding!
Ingrediënten
- 200 g krenten
- 200 g rozijnen
- 2 goudreinetten of Cox’s Orange
- 1 citroen sap
- 84 g verse gist of 24 g droge instant gist
- 400 ml melk
- 50 g suiker + 1 tl
- 1 kg durumtarwe biologisch dynamisch, verkrijgbaar bij natuurwinkels*
- 1 scharrelei
- zonnebloemolie om te frituren
- extra: poedersuiker
- ook nodig: keukenthermometer
- oliebollenknijper
Instructies
- Wel de krenten en rozijnen een nacht van tevoren in water. Laat ze uitlekken en droog ze in een theedoek. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Besprenkel met citroensap.
- Verwarm de melk en een ½ l water tot 38°C. Los de gist op in 100 ml van het melkmengsel. Voeg een tl suiker toe. Doe de tarwebloem, 17 g zout, de suiker en het ei bij het gistmengsel en meng in de keukenmachine of met een handmixer met deeghaken op de laagste stand: mix het deeg 4 min. Zet de mixer 1 stand hoger en voeg langzaam de rest van het lauwwarme melkmengsel toe. Druk de klontjes die ontstaan weg met een spatel.
- Meng de krenten, rozijnen en appel en verwarm ze 5 min. in een warme oven op 50°C. Voeg daarna de krenten, rozijnen en appel daarna toe aan het deeg. Zet het deeg ± 30 min. weg onder een vochtige doek in de oven op 50°C of een andere warme plek, die tochtvrij is.
- Verwarm een frituurpan met olie tot 175°C. Roer het deeg met een houten lepel 15 keer stevig door (in oliebollen-bakkerstermen noem je dit ‘het deeg doorslaan’). Knijp steeds met een oliebollenknijper een bol. Heb je geen knijper gebruik dan twee kleine pollepels om bollen te vormen. Frituur de oliebollen in 6 min. goudbruin. Draai ze na 3 min. om met een schuimspaan.
- Na ongeveer 15 bollen sla je het beslag weer even ‘door’ met een aantal roerbewegingen met de houten lepel. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken. Serveer met veel poedersuiker.
Voedingswaarde
* Je kunt ook tarwebloem gebruiken, maar dan worden de oliebollen iets minder luchtig.
Recepten, bereiding, tekst: Mister Kitchen. Beeld: Istock
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!