vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
pasen, voorjaar, weekend |
frans |
Maak deze soufflé van boerenkaas en verschillende restjes kaas. Leg zachtere (roodbacterie) kazen even in de diepvries om stevig te worden. Dan kun je ze makkelijker raspen.
Ingrediënten
- 60 g boter
- 50 g bloem
- 400 ml volle melk
- 125 g jonge boerenkaas fijngeraspt
- 3 eieren gesplitst
- 1 romanesco
- ½ friseesla in reepjes
- 1 sjalot in reepjes
- 1 bosje kervel grof gehakt
- 8 semi-zongedroogde cherrytomaatjes
- 7-8 el olijfolie extra vierge
- 1 biocitroen het sap
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 200°C. Smelt de boter in een sauspan. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Schenk langzaam de melk erbij en klop met een garde tot een gebonden dikke saus ontstaat. Verwarm de saus 3 min.
- op laag vuur.
- Voeg de kaas toe en laat in de saus smelten. Neem de pan van het vuur en roer een voor een de eierdooiers erdoor. Laat iets afkoelen.
- Klop intussen de eiwitten met een snuf zout stijf. Spatel het eiwit luchtig door de kaassaus. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Vet een souffléschaal (± 18 cm Ø) in met boter en bestrooi met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel eruit. Schep de soufflébasis in de schaal. Bak de soufflé in de voorverwarmde oven in ± 25 min. goudbruin en stevig.
- Maak intussen de romanesco schoon. Verwijder het blad en snijd een plak van de stronk. Kook de hele romanesco in water met zout in 12 min. knapperig gaar.
- Meng voor de salade de friseesla met de sjalot, kervel en tomaatjes. Maak de salade aan met de 4-5 el olijfolie, citroensap en zout en peper naar smaak.
- Neem de romanesco uit de pan, laat goed uitlekken en leg op een schaal. Besprenkel met de rest van de olijfolie, een beetje citroensap en zout en peper naar smaak.
- Serveer de soufflé van boerenkaas meteen – want al na een paar minuten wordt de luchtigheid minder – met de romanesco en de salade.
Voedingswaarde
Recepten, styling, bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!