aantal 4 |
voorgerecht |
kerst, weekend |
frans |
Op naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
Ingrediënten
- 1 kg levende strandkrabben*
- 100 ml olijfolie mild + extra voor de maïs
- 2 sjalotten in ringen
- 2 tenen knoflook gekneusd
- mespunt chiliflakes
- 75 ml cognac
- 200 ml sinaasappelsap
- 1 blik tomaatblokjes à 400 ml
- 1 blikje maïskorrels
- voor erbij: lekker brood
Instructies
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Doe de strandkrabben erin, laat het water weer aan de kook komen en kook ze 1 min. Giet af in een vergiet. Tik met een hamer de strandkrabben stuk, dan komt alle smaak goed vrij. Let op het spat af en toe.
- Verwarm de olijfolie in een soeppan met dikke bodem en voeg de krabben toe. Bak ze een 4-6 min. en voeg dan de sjalot, knoflook en chiliflakes toe. Bak nog 5 min. en blus met de cognac af. Voeg het sinaasappelsap en de tomaatblokjes toe en zoveel water (800 ml-1 l) als nodig is, zodat de krabben net goed onder staan. Laat de bisque ± 45 min. trekken op zacht vuur, dus niet koken.
- Zet een kom of pan klaar, zet er een passend vergiet op en leg er kaasdoek die vuil mag worden – de vlekken krijg je er niet goed uit – in. Schenk de bouillon door de doek en laat goed uitlekken. Druk zoveel mogelijk vocht uit de krabben.
- Verwarm de bisque opnieuw en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de maiskorrels in wat olijfolie en serveer de bisque met de mais. Geef het brood erbij.
Voedingswaarde
* Strandkrabben kun je zelf vangen op het strand. Bij sommige viswinkels kun je ze van tevoren bestellen of overleg of ze bij je viskraam te koop zijn.
Recept: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!