Gevulde aubergines met vegetarisch gehakt

Gevulde aubergines met vegetarisch gehakt

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | mediterraans |
Gevulde aubergines zijn niet moeilijk om te maken, maar wel ontzettend lekker én ze zien er feestelijk uit. In dit recept voor gevulde aubergines gebruiken we vegetarisch gehakt, verkrijgbaar in het vleesvervangerschap van de meeste supermarkten. Het verhaal gaat dat een priester deze gevulde aubergines at en ze zo lekker vond dat het ervan flauwviel. Wees gewaarschuwd!
Kooktijd25 minutes
Oven40 minutes
Totale tijd1 hour 5 minutes

Ingrediënten

  • 4 aubergines kleine of 2 grote
  • 7 el olijfolie
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 350 g gehakt vegetarisch
  • 2 tl karwijzaad*
  • 400 g kerstrostomaatjes gehalveerd
  • 4 pepers* milde groene, pot, uitgelekt
  • 2 kropjes cos of little gem sla, blaadjes losgehaald
  • 2 el rode wijnazijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de aubergines over de lengte. Leg de helftenmet de bolle kant naar beneden op de bakplaat. Besprenkel ze met 2 el olijfolie. Rooster de aubergines 20 min. in de voorverwarmde oven, tot de punt van een scherp mes makkelijk door het vruchtvlees gaat.
  • Snijd een ui fijn, snijd de ander in ragfijne halve ringen.
  • Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie en bak hierin de fijngesneden ui met de knoflookzachtjes. Voeg het vegetarisch gehakt en karwijzaad toe en bak 3 min. mee. Voeg de tomaatjes toe en bak nog 5 min.
  • Schraap intussen met een lepel het vruchtvlees tot op 1 cm van de rand uit de aubergine. Snijd het auberginevlees in stukjes en schep door het gehakt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Leg de auberginehelften terug op de bakplaat. Vul ze met het gehaktmengsel. Druk in elke vulling een groene peper. Bak de aubergines nog 20 min. in de oven.
  • Verdeel de slablaadjes in vier porties en maak er stapeltjes van. Leg op elk bord een slastapeltje. Klop van de wijnazijn, 3 el olijfolie en zout en peper naar smaak een dressing en schep de uiringen erdoor. Lepel de dressing met ui over de slablaadjes.Leg de aubergines ernaas

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Vegetarisch gehakt vind je bij de vleesvervangers in het koelvak van de supermarkt. Karwijzaad is bij sommige supermarkten, bij veel slagers, de natuursupermarkt entoko te koop. Milde groene pepers zijn bij veel supermarkten in het buitenlands schap te koop. Je kunt ze evt. weglaten.
Receptuur en styling: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!