kip piri piri

kip piri piri

Zin in lekker pittige kip piri piri? Koop niet het goedje in de supermarkt, maar maak het lekker zelf. Hier lees je waarom je beter niet voor de klant-en-klare versie kunt gaan.

Piri piri is Swahili voor rode duivel. Een passende naam voor de pittige chilipeper die oorspronkelijk uit Amerika komt, maar door Portugese handelaren naar Afrika werd gebracht. De saus hoort onlosmakelijk bij frango piripiri: ofwel kip van de houtskoolgrill, met hete saus. Piripiri is mildhete Portugese saus op basis van pepers, met azijn en specerijen.

Heerlijk bij alle Portugese en Spaanse boerengerechten: in stoofpotten, bonensalades, soep en bij gegrild vlees. Ik nam deze saus onlangs mee uit Portugal en hij is heerlijk bij álles. Uiteraard was de homemade kip piripiri van ons lokale frangorestaurant nóg lekkerder. Daarna volgt deze. Je vindt quinta da avó piri-piri bij Portugese winkels, delicatessenzaken of online.

Kip piri piri recept

aantal 4 | hoofdgerecht | winter | portugees |
Barbecueën kan het hele jaar door. Met deze piri piri piepkuikens (kip piri piri, maar dan met piepkuiken) krijg je het vanzelf goed warm want er gaan 5 rode pepers in de marinade.
Kooktijd35 minutes
Oven40 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 5 pepers, rood
  • 2 tenen knoflook, in stukjes
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • 3 cm gember, geschild en in stukjes
  • 1 el basterdsuiker, geel
  • 3 el wijnazijn, rood
  • 2 citroenen, sap en rasp
  • 1 tl paprikapoeder, scherp
  • 1 tl oregano, gedroogd
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 4 piepkuikens

Instructies

  • Gril de rode pepers op de barbecue of boven een gasvlam tot de velletjes zwart zien.Pel de pepers en snijd ze open. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten of houd ze erin voor een nog pittigere marinade. Pureer ze in de kleine kom van de keukenmachine samen met de knoflook, kruidnagel, gember, suiker, wijnazijn, citroensap en -rasp,paprikapoeder, oregano, olijfolie en zout.
  • Maak de piepkuikens schoon en dep ze droog. Knip met een scherpe keukenschaar de ruggengraten uit de piepkuikens. Wrijf ze in met de marinade en doe ze samen met de rest van de marinade in een goed afsluitbare zak. Laat ze minstens 1 uur maar liever 1 nacht marineren in de koelkast. Neem de piepkuikens uit de marinade, druk ze plat en steek 2 satéprikkers kruislings door elk piepkuiken. Zo blijven ze mooi plat. Grill de piepkuikens in 10-15 min. aan elke kant gaar. (Of bak ze met de velkant omhoog in ca. 40 min. gaar in een oven van 200°C) Lekker met gegrilde maiskolven.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Productie en recept: Dosia Brewer, Trudelies Schouten en Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Eke Mariën
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten