Groene-thee-ijs

Groene-thee-ijs

aantal 5 | nagerecht, zoet | zomer | aziatisch |
Serveer een bolletje van dit ijs bij een plakje bananenbrood: een feestje!
Kooktijd1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • 600 ml slagroom
  • 2 el groene theeblaadjes*
  • 200 g kristalsuiker fijn
  • 6 eierdooiers
  • 50 g witte chocolade in stukjes
  • 50 g pure chocolade in stukjes
  • rozenblaadjes eetbaar, gedroogd

Instructies

  • Verwarm 300 ml room met de thee en 55 g suiker in een pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm de room op matig tot hoog vuur bijna tot het kookpunt. Neem de room van het vuur en laat het mengsel 1 uur trekken.
  • Zeef de room in een schone pan en druk de thee in de zeef goed aan. Verwarm de room op matig vuur opnieuw bijna tot het kookpunt. Neem dan van het vuur.
  • Klop in een kom de eierdooiers en de rest van de suiker met een elektrische mixer tot een dik en licht mengsel. Roer de hete room erdoor en schenk het mengsel in een schone pan. Verwarm het al roerend 5-6 min. op laag vuur tot het zo dik is dat het de bolle kant van een lepel bedekt. Schenk het in een kom en leg een vel plasticfolie op het oppervlak. Zet de vla in de koelkast.
  • Klop de resterende 300 ml slagroom half stijf en vouw de afgekoelde vla erdoor. Doe het mengsel over in een ijsmachine en draai het tot ijs volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en laat het 3-4 invriezen**.
  • Bekleed intussen 2 bakplaten met licht ingevet aluminiumfolie. Verwarm de witte en de pure chocolade elk apart in 2 hittebestendige kommen boven pannen met zachtjes kokend water (zorg dat de bodem van de kommen het water niet raakt) en roer beide glad. Schenk beide soorten chocolade uit op de bakplaten en strooi de rozenblaadjes erover. Laat dit opstijven in de koelkast en breek het in stukken.
  • Schep bolletjes ijs in schaaltjes en garneer met stukken chocolade.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Wij gebruikten Chinese Lung Ching-thee, maar je kunt natuurlijk ook een andere groene kwaliteitsthee zoals bijv. Japanse Sencha nemen. Eetbare, gedroogde rozenblaadjes zijn verkrijgbaar bij delicatessenwinkels zoals finefood-online.com en natuurwinkels. ** Of doe het over in een ondiepe plastic diepvriesdoos, zet het 2 uur in de diepvries, zodat zich langs de wanden ijskristallen vormen. Klop het glad met een handmixer en zet het weer in de diepvries. Herhaal deze stap twee- of driemaal.
Recepten: Valli Little. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Leesa O'reilly
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!