viskoekjes met peterselie en gezouten kappertjes

viskoekjes met peterselie en gezouten kappertjes
aantal 4 |
hoofdgerecht |
kerst |
mediterraans |
Dit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd10 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

groene tijm-citroensalsa

  • 6 takjes tijm blaadjes gerist
  • 2 bosjes peterselie blaadjes geplukt
  • 1 teen knoflook
  • 2 rasp van (bio)citroenen plus sap 
  • 200 ml fruitige olijfolie

viskoekjes

  • 1 bos peterselie grof gesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 eierdooier
  • 2 el kappertjes gezouten, grof gehakt
  • 400 g witvisfilets ontveld zonder graten (kabeljauw, heek etc.)
  • evt. chilipeper
  • 2 citroenen in partjes

Instructies

  • Voor de salsa: pureer de kruiden met de knoflook, citroenrasp, 2-3 el citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met weinig zout: hij moet vooral lekker fris zijn!
  • Voor de viskoekjes: mix de peterselie met de knoflook en wat zout fijn in de keukenmachine. Voeg de vis toe en mix heel even tot de vis grof gemalen is en aan elkaar hangt. Voeg de eierdooier en de kappertjes toe en laat de machine nog heel kort draaien. Breng op smaak met wat chilipeper of zwarte peper en eventueel nog wat zout (de kappertjes zijn al zout!). Vorm met natte handen 4 of 8 kleine platte koekjes en bewaar koel onder folie tot gebruik.
  • Zet bordjes met de viskoekjes neer en erbij een kannetje olijfolie om in te bakken.
  • Verhit in ieder pannetje een beetje olie en bak de koekjes goudbruin aan beide kanten, in 3-4 min. Geef er partjes citroen bij en serveer met de groene tijm-citroensalsa

Voedingswaarde

auteur: delicious.
*Gezouten kappertjes zijn te koop bij deli’s en eetwinkels. Of vervang ze door ingemaakte kappertjes; dep die goed droog en voeg wat extra zout toe. Veeg gezouten kappertjes goed schoon met keukenpapier zodat het meeste zout eraf is.

Recept en productie: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Ferdinandus. Foodstyling: Bart Stuart

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!