Jamie’s geschroeide pepersteak

Jamie’s geschroeide pepersteak

aantal 2 | hoofdgerecht | | |
Jamie Oliver: ‘Vanwege de vele sappige weilanden in Groot-Brittannië (dankzij de regen) beschikken we over het mooiste rundvlees ter wereld. Dit eenvoudige recept is niet alleen een eerbetoon aan de koe, maar ook aan een ander prachtig ingrediënt dat in Britse bossen in overvloed voorkomt: wilde paddenstoelen. 
De combinatie van biefstuk met wilde paddenstoelen, kleine snufjes kruiderij en waterkers wordt al heel lang geserveerd en is de eenvoud ten top. Wat mij betreft is dit de ultieme vrijdagavondhap. Als je de biefstuk rood tot rosé bakt, staat hij in 10 minuten op tafel, geen enkel probleem. In dit recept bak ik een grote lap vlees en snijd hem in twee porties, dat is het lekkerst, maar als je wilt kan het natuurlijk ook met twee kleine biefstukjes.’

Ingrediënten

  • 1 400 g entrecote of ribeye
  • zeezout en peper
  • olijfolie
  • 2 el port
  • 1 klein klontje klontje boter
  • 3 flinke handjes ongeveer 250 g gemengde paddenstoelen zoals miniportobello, eekhoorntjesbrood, kastanjechampignons en oesterzwammen, schoongemaakt, in dikke plakjes
  • 1 teen knoflook gepeld, in dunne plakjes
  • paar takjes tijm vers
  • 2 el koffieroom
  • 1 citroen
  • 1 flinke handvol waterkers
  • mosterd Engelse, voor erbij

Instructies

  • Zet een grote grillpan met dikke bodem op hoog vuur tot hij gloeiend heet is. Kruid het vlees met peper, zout en een scheutje extra vergine olijfolie en wrijf die er goed in. Doe een scheutje olijfolie in de pan, leg er de biefstuk in en keer hem elke minuut om tot hij naar wens is. Je moet een beetje op je gevoel afgaan, maar reken voor een biefstuk van 2,5 cm dik op 2-3 minuten per kant voor rood tot rosé vlees. Als je van wat meer doorbakken houdt bak je hem iets langer en als je hem liever rood hebt iets korter. Giet er als je vlees perfect gaar is de port bij – schrik niet van de vlammen. Doe er als ze gedoofd zijn een klontje boter bij, schud de pan even flink heen en weer, leg de biefstuk op een bord en sprenkel er het vocht uit de pan over.
  • Veeg de pan vlug schoon met een grote prop keukenpapier en zet hem met een scheutje olijfolie weer op hoog vuur. Doe er de paddenstoelen in. Roerbak ze 2 minuten en doe er dan de plakjes knoflook en de tijmblaadjes bij. Blijf nog 2 minuten roerbakken en giet er wanneer de paddenstoelen mooi goudbruin zijn de koffieroom bij. Kantel de pan heen en weer zodat de room bij alle paddenstoelen komt, voeg naar smaak peper en zout en een scheutje citroensap toe en neem de pan van het vuur.
  • Snijd het vlees in plakken van 0,5 cm dik, verwijder eventuele ongewenste vetrandjes, besprenkel ze snel met het vrijgekomen vocht en verdeel ze, evenals de paddenstoelen, over de borden. Maak de waterkers aan met het sap van de halve citroen en leg een flinke pluk op elk bord. Schep een klodder Engelse mosterd op de rand van de borden en geef er een homp knapperig brood bij om de sappen op te deppen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept komt uit het nieuwe boek van Jamie Oliver: TE GAST BIJ JAMIE | Uitgeverij Kosmos | € 29,95 | ISBN: 9789021551357
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!