aantal |
hoofdgerecht |
lente, moederdag, pasen, voorjaar, weekend |
frans, nederlands |
Comfort food met een vleugje lente! Deze hartige taart is fris en zoet door de dopertwen en licht zilt door de pancetta. Ook nog eens super simpel: je hoeft de bodem zelfs niet voor te bakken! Serveer je hem tijdens een feestje of brunch? Maak hem dan een dag van tevoren, net zo lekker. Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij of vervang de pancetta door plantaardig spek.
Ingrediënten
- 500 g hartig taartdeeg, kant-en-klaar
- 170 g pancetta, in blokjes
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 350 g diepvriesdoperwten, ontdooid
- 6 grote scharreleieren
- 275 ml slagroom
- 100 g Cheddar of Goudse kaas, belegen, geraspt
- 20 g munt, vers, blaadjes fijngesneden
- tuinkers, of andere cress ter garnering
Instructies
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die 6 cm groter is dan de springvorm van 22 cm Ø. Bekleed de bakvorm met deeg. Snijd de rand bij en prik gaatjes in de bodem met een vork. Zet de bodem 20 min. in de koelkast.
- Verhit intussen een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de blokjes pancetta 2-3 min., tot ze goudbruin kleuren. Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak ze 2 min. mee. Voeg de doperwten toe en schep ze om in de pan. Laat het mengsel enigszins afkoelen.
- Roer in een kom de eieren los met de room, kaas en munt. Voeg wat zout en peper toe en schep het doperwtenmengsel erdoor. Schep dit in de deegbodem. Bak de taart 45 min. op de hete bakplaat, tot de vulling net gestold is. Dek evt. tussentijds met aluminiumfolie af als de taart te snel bruin kleurt. Laat de taart minstens 15 min. rusten. Garneer met tuinkers en serveer direct.
Voedingswaarde
Dit recept printen Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook heel feestelijk: Jamie Olivers hasselback-auberginetaart.