aantal 4 |
voorgerecht |
weekend |
|
Ingrediënten
- 1 kreeft* levend, goed gekoelde van 750 gram
- 8 asperges groen, harde onderkant eraf gesneden
- olijfolie
- 2 sjalotten fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 50 g zeekraal
- 50 g lamsoren
- 1 komkommer klein, in schuine plakken
- 1 citroen
- 30 g Parmezaanse kaas
Instructies
- Nem de grootste pan* die je hebt en breng hierin zoveel mogelijk licht gezouten water aan de kook. Doe de levende koude kreeft in de pan, zodat het water flink borrelt en kook 8 ½ min. Wij hanteren als stelregel: kook de kreeft een minuut langer dan zijn eigen gewicht!
- Spoel de kreeft koud, breek de kop en scharen eraf en snijd het pantser van het lijf met een scherp met over de lengte helemaal in. Verwijder het pantser en haal het kreeftvlees eruit. Kraak de scharen – als je geen kreeftgereedschap hebt, kun je dit met een groot mes of een notenkraker doen en haal ook het kreeftvlees uit de poten.
- Kook de asperges 2 min. in gezouten water. Verwarm olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook 4 min. zachtjes. Voeg de asperges, zeekraal, lamsoren en komkommer toe. Verwarm 2 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de kreeft toe en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer met de Parmezaanse kaas.
Voedingswaarde
Tip: Hoe groter de pan, des te minder koelt het water af als je de kreeft erin doet, des te korter heeft hij te lijden. Neem de kreeft direct uit de koelkast, doordat hij zo koud is, is hij half verdoofd, waardoor hij nauwelijks lijdt als die in het kokend water gaat.
Recept, foodstyling, tekst: Mister kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Sandra Kissels
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!