Krokant gebakken kipfilet in oosterse groentebouillon

Krokant gebakken kipfilet in oosterse groentebouillon

aantal 2 | hoofdgerecht | weekend | oosters |
Een krokant gebakken kip. Is er iets lekkerder? Nee, niet echt. Maar als je er een geurige oosterse bouillon met citroengras, gember en limoenblad aan toevoegt maak je het allemaal nóg smakelijker.
Kooktijd35 minutes
Bouillon intrekken/koken1 hour 45 minutes
Totale tijd2 hours 20 minutes

Ingrediënten

  • 1 hele kip van ± 1½ kg
  • 2 stengels citroengras
  • 10 cm gemberwortel in plakjes
  • 4 blaadjes djeruk purut limoenblad
  • 150 g pandanrijst
  • ½ bosje koriander ± 15 g, fijngehakt 
+ extra blaadjes om te garneren
  • 1 el olie
  • 1 el boter
  • ½ paksoi in reepjes
  • 10 cm daikon* geschild en in reepjes gesneden
  • 2 lenteuitjes in ringetjes
  • 100 g shiitake in plakjes
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el sesamzaadjes geroosterd

Instructies

  • Deel de kip op in delen zoals bij de stappen omschreven. Doe de rugstukken, borstbeen (het karkas) en vleugels in een pan. Plet ze goed met een pureestamper en giet er 1½ l
  • water op. Kneus de stengels citroengras (door er met een deegroller of steelpan op te slaan) en doe ze samen met de gemberwortel en djeroek poeroet in de pan. Breng de bouillon tegen de kook aan (laat niet koken!) en laat op laag vuur ± 1 uur trekken. Giet de bouillon door een fijne zeef en breng opnieuw aan de kook. Je kunt het weinige vlees dat nog aan de botten zit er later afhalen en toevoegen aan de bouillon. Laat de bouillon inkoken tot er ± 500 ml van over is.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Meng er de gehakte koriander door en breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Verhit de olie en de boter in een koekenpan. Dep de kipfilets met vel droog en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze ± 2 min. op de velzijde op matig vuur zodat het vel mooi goudbruin en krokant wordt. Draai de filets om en bak de andere zijde nog één minuut. Leg de filets op een bakplaat en gaar ze nog ± 10 min. in het midden van de oven tot de filets net gaar zijn.
  • Breng de bouillon aan de kook en doe er de paksoi, daikon, lente-ui en shiiake bij. Verhit nog één min. op hoog vuur. Schep in het midden van 2 diepe borden wat rijst. Giet de bouillon eromheen en lepel de groenten in de bouillon rond de rijst. Snijd de kipfilets in plakken en leg deze op de rijst in de bouillon.
  • Dip met een theelepeltje hele kleine beetjes sambal in de bouillon rondom de kip. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en garneer met wat blaadjes koriander.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Daikonwortel is een Japanse, mildere variant van de rettich, een grote, witte, naar radijs smakende wortel.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!