aantal 4 |
voorgerecht |
weekend |
mediterraans |
‘Verse bodems van grote artisjokken smaken echt waanzinnig!’, zegt delicious.friend Eke.
‘Als je weet hoe je artisjokken schoonmaakt en bereidt, is het een peulenschil.’ Volg dus Ekes stappenplan en eet de artisjokken met een vinaigrette of maak zijn gegratineerde, gevulde artisjokken.
Ingrediënten
- 4 artisjokken middelgroot
- ½ citroen
- 50 g panko*
- 2 eieren
- 50 g Parmezaanse kaas geraspt
- 1 el kappertjes
- 2 el peterselie plat, fijngehakt
- 2 teentje knoflook fijngehakt
Instructies
- Maak de rauwe artisjokbodems schoon zoals hieronder stap-voor-stap omschreven. Wrijf de schone bodems in met citroensap om verkleuring te voorkomen. Breng een pan met ruim water en een eetlepel zout aan de kook en kook hierin de artisjokbodems in ± 15 min. beetgaar.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Meng ondertussen de panko met de eieren, kaas, kappertjes, peterselie en knoflook. Breng het mengsel op smaak met wat peper en zout. Verdeel het over de bodems van de artisjokken in de vorm van de oorspronkelijke artisjok. Zet de gevulde artisjokbodems op een bakplaat en bak ze ± 20 min. goudbruin in het midden van de oven.
Voedingswaarde
* Japanse panko is heel droog grof broodkruim. Het is tegenwoordig bij de meeste grotere supermarkten verkrijgbaar en anders bij de toko’s. Vervang het evt door gewoon paneermeel of maal beschuiten tot fijn kruim.
artisjokken bereiden
- artisjokken uitkiezen
Zoek mooie frisgroene exemplaren uit, zonder bruine randjes aan de bladeren en met harde, schone, knapperige stelen. - puntig blad afknippen
Artisjokken kunnen soms – afhankelijk van het ras – scherpe, puntige bladeren hebben. Knip of snijd de bladeren zo nodig mooi recht bij. - steel eraf snijden
Snijd de dikke harde steel bij de steelaanzet eraf. Bij heel verse artisjokken kun je de stelen er ook afbreken. - gaar koken
Breng in een grote pan (waar alle artisjokken inpassen) royaal water met 1 el zout aan de kook. Doe de geprepareerde artisjokken erin en kook ze in ± 20 min. gaar. Neem ze uit het water en laat iets afkoelen, zodat ze hanteerbaar zijn om schoon te maken. Je kunt ze nu zo serveren met een heerlijke volle frisse dressing. Zet hiervoor per persoon een artisjok op een bord en een klein kommetje dressing om in te dippen. - Neem steeds een buitenste blaadje eraf, dip de onderkant van het blaadje in de dressing. Trek met je tanden het dikke vruchtvlees uit het blaadje. Ga zo verder tot de blaadjes te dun worden en nauwelijks meer vruchtvlees bevatten. Verwijder nu het ‘hooi’ van de artisjok zoals beschreven onder punt 2 op de volgende pagina en eet de bodem ook met wat van de dressing.
- ‘rauwe’ bodem
vrijmaken
De bodem zit net boven de steelaanzet. Om die gemakkelijk te bereiken, snijd je de artisjok net onder het midden van de bol horizontaal door. Je ziet de bodem dan nog niet meteen, er zit nog ‘hooi’ voor. - hooi verwijderen
Verwijder het hooi met een stevige lepel met een ietwat scherpe rand. Omdat de artisjok nu nog rauw is, zit het wel redelijk vast. Verwijder met de holle kant van de lepel naar boven zo al het hooi van de bodem. Het harige hooi is echt vervelend om in je mond te hebben, dus wees secuur. - bodem bijsnijden
Snijd nu het blad aan de zijkanten weg met een mesje, zodat ook de zijkant van de bodem voor een deel vrij is. - op kleur houden
Bestrijk de artisjok bodem nu zo snel mogelijk met citroensap, om verkleuring te voorkomen.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!