vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
italiaans |
De lekkerste manier om doordeweeks te onthaasten! Samen groenten snijden, de een maakt de bechamelsaus en de ander bakt de spinazie. Zo schuift de lasagne snel de oven in en is er tijd voor het doornemen van de dag.Probeer ook eens dit recept voor gnocchi met spinazie en gorgonzola!
Ingrediënten
- g boter of margarine
- 30 g bloem
- 500 ml melk
- 250 g gorgonzola in blokjes of geraspte belegen kaas
- 1 tl nootmuskaat
- zout vers gemalen peper
- 600 g bladspinazie
- 40 g pijnboompitten
- 500 g verse liefst groene lasagnevellen (koelvak, supermarkt)
- 400 ml tomatensaus pot, met kruiden
- 1 el wittewijnazijn
- 3 el olijfolie extra vierge
- ½ tl mosterd
- Extra nodig: ovenschaal (van ± 30 x 20 cm) ingevet met olie
Instructies
- Smelt voor de bechamelsaus de boter in een pan. Voeg de bloem toe, roer goed door en laat de bloem al roerend in ± 1 min. gaar worden. Schenk de melk er in 3 delen bij. Roer steeds goed met een garde tot de saus begint te binden voordat je de volgende scheut melk toevoegt. Roer de gorgonzola door de saus zodat deze smelt en breng de saus op smaak met de nootmuskaat, zout en peper.
- Breng in een pan ruim water en zout aan de kook en dompel hierin 500 g spinazie kort onder. Laat de geslonken spinazie uitlekken in een zeef en druk het vocht er met een (soep)lepel goed uit. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnevellen. Schenk er 200 ml tomatensaus over en leg hierop de helft van de spinazie en de helft van de pijnboompitten. Dek af met lasagnevellen en schenk hierop de helft van de bechamelsaus. Maak de lasagne af met achtereenvolgens een laag vellen, de rest van de tomatensaus, spinazie en van de pijnboompitten, weer een laag vellen en de rest van de bechamelsaus.
- Dek de lasagne af met aluminiumfolie en bak hem ± 30 min. in de oven. Verwijder de folie en laat de lasagne in nog ± 20 min. bruin worden in de oven.
- Klop een dressing van de azijn, olijfolie, mosterd en zout en peper naar smaak en schep dit door de rest van de spinazie. Serveer de spinaziesalade bij de lasagne.
Voedingswaarde
In plaats van verse spinazie kun je voor de lasagne ook diepvriesspinazie gebruiken. Laat dit even ontdooien en uitlekken, maar blancheer het niet.
Wanneer je geen verse lasagnevellen kunt krijgen, neem dan 250 g gedroogde, voorgekookte lasagnevellen. Kook deze nog eens ±4 min. voor in ruim kokend water en laat ze op een vochtige theedoek uitlekken.
Wist je dat delicious. ook heerlijke pasta heeft? Bestel bijvoorbeeld pasta capunti, paccheri of mafaldine in onze webshop!
Receptuur en bereiding: Ee Mariën. Fotografie: Rob van der Vet. Styling: Laura Jongeneel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!