vegetarisch
aantal 4 |
hapje, voorgerecht |
doordeweeks |
italiaans |
‘Met olijfolie gegrilde champignons gemarineerd in een dressing van citroen, olijfolie en venkelzaad. De champignons worden koud geserveerd met verse rode peper en friseesalade erbij en kunnen prima een dag van tevoren worden bereid. Dan zijn ze nog lekkerder!’
Ingrediënten
- 30 ml olijfolie extra vierge
- 400 g champignons* gehalveerd
- 2 tl venkelzaad
dressing
- 50 ml citroensap
- 100 ml olijfolie extra vierge, liefste uit Umbrië
- evt. honing
salade
- 25 g bladpeterselie vers, zowel steel als blad fijngesneden
- 10 g muntblaadjes vers
- friseesla of romeinse sla
- 1 rode peper zaadjes verwijderd, in lange reepjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 250ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk dit met de olijfolie. Leg de paddenstoelen op de bakplaat. Wrijf in een vijzel 1 tl grof zeezout en het venkelzaad heel fijn. Bestrooi de champignons royaal met dit venkelzout.
- Rooster de champignons hoog in de oven 10 min., schep ze om en bak nog 10 min.
- Maak intussen de dressing. Doe wat zeezout en grof gemalen zwarte peper in een kom. Schenk het citroensap erbij. Klop met een vork de olijfolie er goed door. Proef de dressing en breng evt. op smaak met extra zout of een klein beetje honing. De dressing hoort wat zuur te zijn, omdat hij fungeert als marinade voor de champignons.
- Doe de champignons bij de dressing en laat minstens 4 uur, maar liefst 1 dag, intrekken. Schep de peterselie en munt door de champignons. Leg wat sla op een bord, schep de champignons met de marinade ernaast. Garneer met rode peper.
Voedingswaarde
* Je kunt ook anijs- of weidechampignons of cantharellen gebruiken. Neem liever geen bruine paddenstoelen, zoals kastanjepaddenstoelen of portobello’s.
Receptuur en bereiding: Complimenti, Haarlem. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Laura Jongeneel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!