Pavlova met kaneelroom, cranberrysaus en witte chocolade

Pavlova met kaneelroom, cranberrysaus en witte chocolade

aantal 12 | zoet | | australisch |
Ok…we hebben al talloze keren meringue gehad in delicious. (het is immers de favoriet van hoofdredacteur Makkie), maar je hebt nooit genoeg meringuerecepten toch? En dan is die combi kaneel-cranberry toch wel erg fijn comfortfood. Of kies gewoon je eigen favoriete fruit!
Voorbereiding2 hours
Kooktijd1 hour
Oven2 hours
Totale tijd3 hours

Ingrediënten

  • 2 x hoeveelheden basisrecept*
  • 75 g witte chocolade geschaafd

kaneelroom

  • 1 l slagroom
  • ½ el kaneelpoeder
  • 2 el poedersuiker gezeefd
  • 1 zakje slagroomversteviger

cranberrysaus

  • 250 g cranberries vers of diepvries
  • 125 g kristalsuiker fijn
  • ook nodig: bakpapier evt. spuitzak met glad rond spuitmondje van 1 cm Ø

Instructies

  • Teken op bakpapier 3 cirkels, een 30 cm doorsnede, een van 25 cm en een van 20 cm doorsnede. Knip ze iets groter uit en leg ze op 2 bakplaten.
  • Verwarm de oven voor op 80°C. Maak de meringue volgens het basisrecept en vorm op elk stuk bakpapier binnen de lijntjes grote platte cirkels van ruim 1 cm hoogte. Je kunt dit spuiten of gelijkmatig 1 cm dik met een lepel verdelen over de cirkels.
  • Schuif de bakplaten in de oven, met genoeg tussenruimte boven en onder. Droog de bodems 2 uur in de oven, schakel de oven uit en laat ze nog ± 8 uur in de oven staan. Zo drogen ze heel mooi. Neem uit de oven en keer heel voorzichtig. Trek voorzichtig het bakpapier eraf.
  • Kook de cranberries volgens de beschrijving op het pak met 170 ml water en de suiker tot een dikke saus en laat goed afkoelen. Klop voor de kaneelroom de slagroom met kaneel (en evt. slagroomversteviger en poedersuiker) in een ruime kom tot mooie pieken.
  • Zet de pavlova vlak voor serveren in elkaar. Zet hiervoor de grootste cirkel meringue op een mooi taartplateau, schep er royaal iets meer dan 1/3 van de room op en schep er vlokjes van de cranberrysaus over. Leg de middelste cirkel erop en herhaal. Leg de kleinste cirkel erop en herhaal weer. Bestrooi met de geschaafde chocolade. Geef de rest van de cranberrysaus er apart bij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Basisrecept meringue / pavlova
De pavlova: vernoemd naar een Russische prima ballerina en de uitvinding ervan wordt geclaimd door zowel Australië als Nieuw-Zeeland. Wij focussen ons – met de wedstrijd vanavond in het vooruitzicht – op het Australische verhaal. In 1935, in het Australische Perth, moest de chef-kok van Hotel Esplanada waar Anna een paar jaar eerder verbleef, van zijn baas een meringuetaart maken. Volgens de overlevering werd de schuimtaart met room, kiwi, frambozen, aardbeien en passievruchten gepresenteerd met de woorden: ‘Hij is zo licht als Pavlova!‘
Recept: Rudolph van Veen en Janneke Philippi. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Eke Mariën. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!