Frittata (italiaanse groente omelet)

Frittata (italiaanse groente omelet)

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | doordeweeks | italiaans |
No waste, want een frittata is ideaal voor restjes gare groenten en wat laatste verse kruiden en bladgroenten. Deze goedgevulde omelet eet je zowel warm als koud.
Kooktijd15 minutes
Oven15 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 100 g parmezaanse kaas geraspt
  • 25 g basilicumblaadjes grof gehakt
  • 10 g salieblaadjes fijngesneden
  • 2 tl tijmblaadjes vers
  • 4 el olijfolie mild
  • 300-500 g bladgroente of 500 g gare stevige groenten
  • 12 kerstomaatjes gehalveerd
  • ook nodig: ovenvaste koekenpan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C. Klop de eieren los in een kom en voeg kaas en kruiden toe. Verhit de olie in een grote ovenvaste koekenpan.
  • Laat voor een frittata met bladgroenten eerst 300-500 g bladgroente in wat olie op hoog vuur slinken. Giet evt. een teveel vocht af. Schenk dan het eimengsel in de pan en roer alles een keer door. Temper het vuur en bak de omelet ± 3 min. Evt. kun je nog wat gehalveerde tomaatjes, snijvlak naar boven, toevoegen. Zet de pan in de oven en bak de omelet gaar in 15 min.
  • Giet voor een frittata met gare groentes eerst de helft van het eimengsel in de pan. Laat 1 min. garen, verdeel de groente erover en giet dan de rest van de eieren erop. Bak de omelet in 3 min. op matig vuur halfgaar, zet de pan dan in de oven en bak in ± 15 min. gaar.
  • Stort de frittata op een groot bord of schaal. Dit gaat makkelijk door het bord eerst als ‘deksel’ bovenop de omelet te leggen en dan de pan met bord en al om te draaien. Draai zo nogmaals, zodat de bovenkant weer boven komt. Serveer in punten gesneden.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Verwerk er gare groente in als boontjes, broccoli, bloemkool, venkel, prei, spruitjes. Of rauwe bladgroenten als spinazie, rucola, snijbiet of andijvie. Bak bladgroenten eerst kort zodat ze slinken voordat je het eimengsel erbij giet. Kook harde, rauwe groenten eerst beetgaar, voordat je ze in de omelet verwerkt. Je kunt er ook restjes vleeswaren als ham of salami in verwerken voor extra smaak.
Recept: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokve. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!