aantal 4 |
brunch, hoofdgerecht, lunchgerecht |
doordeweeks, weekend, winter, zomer |
mediterraan |
De klassieke spaghetti bolognese kennen we allemaal. Chef-kok Warren Mendes bedacht hierop een twist: spaghetti met pastinaak.In de Middeleeuwen was de pastinaak populair vanwege haar zetmeel, maar door de komst van de aardappel verdween deze groente meer naar de achtergrond. Tot nu: we willen niet meer zonder!Nog zo'n fijn bord bomvol groente: pompoenspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter.
Ingrediënten
- 3 el olijfolie extra vergine
- 125 g pancetta dikke plakjes, fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook geperst
- ½ bosje basilicum blaadjes aan de steeltjes gelaten
- 800 g tomatenblokjes uitblik
- 1 kg pastinaak geschild
- pecorino geschaafd, voor garnering
- rucola-cress of basilicum, voor garnering
Instructies
- Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de pancetta in ± 5 min. goudbruin en knapperig, schep regelmatig om. Voeg de ui, knoflook, basilicum, tomatenblokjes en 125 ml water toe. Breng aan de kook, voeg zout en peper toe en laat de saus ± 20 min. op laag vuur inkoken. Neem van het vuur en verwijder het basilicum.
- Maak intussen met een juliennerasp, spiraalsnijder of mandoline ‘spaghetti’slierten van de pastinaak. Blancheer de pastinaakslierten ± 1 min. in gezouten water tot ze net gaar zijn. Giet af.
- Schep de spaghetti met pastinaak voorzichtig om met de saus. Garneer naar smaak met pecorino, rucola-cress of basilicum.
Voedingswaarde
* Rucola-cress koop je bij goed gesorteerde groentewinkels en supermarkten.
Recepten: Warren Mendes. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Minta Nicolaï
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!