Kreeftensalade met zeegroenten

Kreeftensalade met zeegroenten

aantal 4 | voorgerecht | | hollands |
Mosselen, kokkels, oesters, mesheften en koning kreeft op het menu! Hollandse streekproducten die door hun unieke smaak niet veel extra’s nodig hebben en makkelijk te bereiden zijn.
Kooktijd30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 1 (750 g) kreeft* levende, goed gekoelde
  • 8 asperges groene, harde onderkant eraf gesneden
  • 50 g zeekraal
  • 50 g lamsoren
  • 1 kleine komkommer in schuine plakken
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 30 g Parmezaanse kaas

Instructies

  • Neem de grootste pan* die je hebt en breng hierin zoveel mogelijk licht gezouten water aan de kook. Doe de levende koude kreeft in de pan, zodra het water flink borrelt en kook 8½ min. Wij hanteren als stelregel: kook de kreeft een minuut langer dan z’n eigen gewicht! 
  • Spoel de kreeft koud, breek de kop en scharen eraf en snijd het pantser van het lijf met een scherp mes over de lengte helemaal in. Verwijder het pantser en haal het kreeftenvlees eruit. Kraak de scharen – als je geen kreeftegereedschap hebt, kun je dit met een groot mes of met een notenkraker doen en haal ook het kreeftvlees uit de poten.
  • Kook de asperges 2 min. in gezouten water. Verwarm olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook 4 min. zachtjes. Voeg de asperges, zeekraal, lamsoren en komkommer toe. Verwarm 2 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de kreeft toe en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer de kreeftsalade met Parmezaanse kaas.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Tip: Hoe groter de pan, des te minder koelt het water af als je de kreeft erin doet, des te korter heeft hij te lijden. Neem de kreeft direct uit de koelkast, doordat hij zo koud is, is hij half verdoofd, waardoor hij nauwelijks lijdt als die in het kokende water gaat.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!