Karamel maken: zo maak je stap voor stap karamel

Karamel maken: zo maak je stap voor stap karamel

Wil je karamel maken? Het is voor talloze recepten te gebruiken en daarom leren wij jou de basis. Hieronder laten we je zien hoe je stap voor stap goudbruine karamel maakt. Want echt waar, zelfgemaakt is het nóg lekkerder. 

Voor je begint: karamel maken is in principe niet moeilijk, zolang je maar blijft opletten en weet wat je doet. Karamel kan namelijk heel snel verbranden en eenmaal verbrand, kan je niet meer terug. Zorg er dus voor dat alle ingrediënten klaarstaan, gebruik een pan met dikke bodem zodat de warmte gelijkmatig verspreidt en lees het recept goed door voordat je van start gaat.

Ben je er eenmaal klaar voor, dan is het maken van karamel echt een eitje. Het enige wat je nodig hebt is suiker en water, en geduld. Tot slot een tip: zet een kom met ijswater klaar. Zo kun je de pan indien nodig gelijk terug koelen zodat de karamel niet verder gaart.

Ga meteen aan de slag en maak deze omgekeerde banaan-karameltaart

Stap 1 Verdeel fijne kristalsuiker gelijkmatig in een dunne laag in een koekenpan.

stap voor stap karamel stap 1 - delicious

Stap 2 Zet de pan op middelhoog vuur.

stap voor stap karamel stap 2 - delicious

Stap 3 Voeg 1 el water toe, roer niet!

stap voor stap karamel stap 3 - delicious

Stap 4 Wacht tot de suiker smelt en de karamel lichtbruin kleurt.

stap voor stap karamel stap 4 - delicious

Stap 5 Draai de pan voorzichtig tot alle suiker is gesmolten en de karamel goudbruin is.

stap voor stap karamel stap 5 - delicious

Stap 6 Verwerk het eindresultaat onmiddellijk! Schenk uit op klaargelegd bakpapier en laat hard worden of roer er warme room of boter door voor zachte karamel.

stap voor stap karamel stap 6 - delicious

Lekker: gekaramelliseerde stoofperen!

Tip: Maal afgekoelde karamel in de keukenmachine tot fijn gruis en strooi het over ijs, cake met glazuur of roer het eens door koekjes- of cakedeeg. Ook erg lekker over gevulde, zoete pannenkoekjes. Stel dat je nog over hebt, dan houd je karamel afgesloten nog een paar weken goed.

Met hulp van deze video mislukt jouw karamel nooit meer:

Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings