8x bijzondere pompoensoorten en wat je ermee kunt doen

8x bijzondere pompoensoorten en wat je ermee kunt doen

Pompoenen zijn multi-inzetbaar. Gebruik de groente voor de borrel, hoofdgerecht, dessert of tijdens Halloween als decoratie – de mogelijkheden zijn eindeloos. In dit artikel zetten we de meest bekende en lekkerste pompoensoorten op een rij!

Uitproberen: pompoen-aubergine ovenschotel met gorgonzola.

Verschillende pompoensoorten

De naam stamt af van het Griekse woord “Pepon,” wat “grote meloen” betekent. De herfstgroente bevat vetzuren, Vitamine E en bètacaroteen, maar is daarnaast vooral heel erg lekker. De ene pompoen is de andere niet en dit zijn de bekendste soorten:

  • Muskaatpompoen
  • Butternut squash
  • Jarrahdale
  • Spaghettipompoen
  • Baby Boo
  • Hokkaido
  • Melonette
  • Kabocha

Heb je wel eens een poging gedaan om met pompoen te koken, maar pakte dat niet zo lekker uit? Geef dan vooral niet op. De verschillende varianten behoren allemaal tot dezelfde familie, maar kunnen qua smaak en structuur flink anders zijn.

Waar de spaghettipompoen vrij licht en waterig is van karakter, zijn de butternut en kabocha bijvoorbeeld weer veel steviger. Ook de bereidingswijze maakt een wereld van verschil: blokjes gekookte pompoen zonder schil zijn echt een heel ander verhaal dan knapperige, geroosterde parten pompoen uit de oven. We hebben de grootste verschillen per soort voor je op een rij gezet! 

1. Muskaatpompoen

Deze pompoen kan met gemak 100 kilo wegen, maar gelukkig zijn er ook exemplaren van zo’n 3 kilo. Tijdens het rijpen kleurt de schil van groen naar oranje. Door het zacht-zoete vruchtvlees is hij zeer geschikt voor soepen, curry, stoofpot of gebak.

2. Butternut squash

De butternut squash heet ook wel flespompoen en is in Nederland goed verkrijgbaar. Schillen mag, maar hoeft echt niet. Na het bakken krijgt deze pompoen een zoete nootachtige smaak. Perfect voor in soepen of salades.

butternutspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter
Je zou bijna niet geloven dat dit geen echte spaghetti is! Deze pompoenspaghetti is zoet, nootachtig van smaak en gemaakt van uitsluitend groenten. De rauwe ham en gebruinde boter maken de spaghetti helemaal af.
naar recept
pompoenspaghetti met rauwe ham | delicious
pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
Een fijne verrassing als de kruidige pompoencurry onder z'n dakje van bladerdeeg tevoorschijn komt.
Dít doe je met de overgebleven pompoenpitten!
naar recept
Pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
pompoen met pesto-rijstvulling
We zijn dol op verbluffend eenvoudige recepten, al helemaal met pompoen. Halveren, roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*
De overgebleven pompoenpitten? Die gebruik je als crunchy topping op deze spaghetti met artisjok en gorgonzola. Lekker no waste, precies zoals we het graag zien.
naar recept
pompoen met pesto-rijstvulling - delicious
pompoen panna cotta met pecannoten en zoete rozemarijn
Zoet, zacht en zalig. Deze vrolijke pompoen panna cotta heeft het allemaal in huis om je favoriete dessert te worden.
naar recept
Pompoen panna cotta met honing pecannoten en gesuikerde rozemarijn

3. Jarrahdale

Kenmerkend door zijn grijs-geribde uiterlijk. Het vruchtvlees is stevig, niet draderig of waterig. De smaak is mild zoet en fruitachtig. Ideaal in soep of om te bakken.

4. Spaghettipompoen

Deze pompoen heeft een zachte structuur. Hol je hem na het bereiden uit met een vork? Dan heeft het vruchtvlees wel wat weg van spaghetti, vandaar de naam. De smaak is vrij neutraal en daardoor mooi te combineren met visgerechten.

5. Baby Boo

Deze mini-pompoen is perfect voor eenpersoonsmaaltijden. Hij dient vaak als decoratie, maar is ook gewoon eetbaar. Heel goed, zelfs! Het zoete vruchtvlees heeft een hint van kastanjes en is heerlijk in soep of bijvoorbeeld risotto. Is de Baby Boo niet beschikbaar op de markt? Dan is de kleine ‘manderin’ pompoen een goed alternatief.

pompoen gevuld met kaasfondue
Na een hap van deze fondue zijn we verkocht. Je holt de pompoen uit en vult deze met deze kruidige en romige kaasfondue. En als hij leeg is schraap je de pompoen helemaal leeg. Zo lekker!
naar recept
gevulde pompoen kaasfondue - delicious

6. Hokkaido

Misschien wel de meest bekende pompoen en ook deze hoef je niet te schillen voordat je hem in de pan legt. Aan de schil kun je overigens goed aflezen wat voor karakter het vruchtvlees heeft. Hoe dikker en donkerder de schil, hoe steviger de binnenkant van de pompoen. Heb je een stevige te pakken? Dan behoudt hij in warme gerechten zijn lekkere bite.

geroosterde pompoen met salie en gekaramelliseerde honing
Voor dit hoofdgerecht van pompoen met salie rooster je de pompoen in zijn geheel in de oven in een jasje van bakpapier en aluminiumfolie.
naar recept
geroosterde pompoen met salie

7. Melonette

De naam zegt het al: deze pompoen smaakt naar meloen! Door de superzoete smaak is hij perfect voor taarten, desserts en ander zoets. 

8. Kabocha

Deze pompoen is dé favoriet van de redactie. Van buiten is hij donkergroen, maar van binnen toch echt knaloranje. De schil is stevig, maar wordt heerlijk krokant wanneer je de pompoen in de oven roostert. De smaak van het vruchtvlees komt in de buurt van gepofte kastanjes en de structuur is waanzinnig: een beetje zoals (zoete) aardappel, maar dan steviger én zachter. Haal deze pompoen bij de biologische winkel of op de markt voor de beste kwaliteit. 

hele pompoen in zoutkorst met raclette-kaassaus
Een explosie van smaken tilt deze pompoen uit de oven naar illustere hoogte. Dé perfecte match met romige, smeltende kaassaus.
naar recept
hele pompoen in zoutkorst met raclette-kaassaus

Meer inspiratie nodig? Met één van deze 9 pompoengerechten kun je losgaan.

 

Zo bewaar je alle pompoensoorten het best

Bewaartip: pompoenen kunnen tot wel 6 maanden bewaard worden. Zorg hierbij wel dat ze op een donkere, koele plek liggen (10 tot 15 graden). Vocht is niet hun beste vriend, in een droge omgeving blijven ze het langst goed. Zo heb je altijd een basis voor een gezonde maaltijd op voorraad.

Heb je een pompoen aangesneden, maar is hij te groot om in één keer te gebruiken? Hol dan het deel dat je niet nodig hebt goed uit, want de zaden en zaadlijsten beschimmelen het snelst. Verpak de pompoen luchtdicht, bewaar in de koelkast en gebruik binnen 5 dagen. 

Invriezen kan ook: blancheer de pompoen dan kort, laat volledig afkoelen en verpak luchtdicht, eventueel geportioneerd. Zo is hij 6 maanden tot een jaar houdbaar. 

 

Wow, deze pompoen rooster je in z’n geheel!

Beelden: iStock, GettyImages. Bron: eten-en-drinken.infonu.nl, libelle.be