Is het een pizza? Is het een plaattaart? Nee, het is flammkuchen! Een dunne, knapperige bodem, traditioneel belegd met spek, uien en kaas. Een briljante uitvinding voor iedereen die wel raad weet met comfort food. Super makkelijk om zelf te maken, dus we geven je onze lekkerste recepten!
Wat is het precies?
Flammkuchen, in bepaalde regio’s ook wel tarte flambée genoemd, vindt zijn oorsprong in de Franse Elzas. Zijn naam heeft ’t gerecht te danken aan de bereidingswijze: de ‘vuurkoek’ bereid je snel en op zeer hoge temperatuur.
Vaak wordt het beschouwd als voorloper van de pizza omdat het een dunne, knapperige deegbodem heeft. En, net als pizza, belegd is met een variatie van toppings en kaas. Oorspronkelijk werd flammkuchen gemaakt door boeren in de regio, die het bakten in een houtoven. In de loop van de tijd heeft het gerecht – niet geheel verrassend – aan populariteit gewonnen. Nu is het een zeer geliefde maaltijd binnen de Elzas én daarbuiten.
Hoe eet je flammkuchen?
Flammkuchen is een veelzijdig gerecht dat je makkelijk op verschillende momenten van de dag kunt eten. Je kunt het als snack serveren, tijdens een brunch of een borrel. Tover je er een uit de oven tijdens de lunch? Dan ben je gegarandeerd van een hoop blije gezichten aan tafel. Veel lekkerder en luxer dan een broodje of tosti en bijna net zo makkelijk te maken!
In de Elzas zie je flammkuchen of tarte flambée vaak op de kaart staan als voorgerecht: door zijn lichte karakter is dat een hele logische keuze. Ook wanneer je zoekt naar een diner dat niet te zwaar is of een lekker hapje op een buffet, bijvoorbeeld voor grote groepen, dan weet je het antwoord waarschijnlijk ook al. Flammkuchen it is!
Wanneer eet je het?
Zowel in de zomer als winter kun je flammkuchen prima op tafel zetten. Ons advies? Doe het lekker het hele jaar door en kies ieder jaargetijde voor ingrediënten die in het seizoen zijn!
In de winter kun je een variant maken met warme ingrediënten zoals spek, uien, champignons en kaas: perfect voor de koudere maanden. Ideaal om je in een winters weekend mee op te warmen nadat je lekker buiten bent geweest.
’s Zomers kun je flammkuchen beleggen met verse ingrediënten zoals tomaat, courgette, paprika, en zalm. Zoete flammkuchen is natuurlijk ook een optie: wat dacht je van rijp fruit en frisse smaken? Ook ideaal om – eenmaal afgekoeld – mee te nemen voor een fietstocht of picknick.
Lees ook: 73x lekker eten om mee te nemen.
Wat is het verschil tussen flammkuchen en tarte flambée?
Daar kunnen we kort over zijn: dat verschil is er bijna niet. Maar als je dan toch onderscheid wil maken, moet er naar de toppings gekeken worden. Beiden worden belegd met spek, uien en kaas, maar de tarte flambée is door de toevoeging van crème fraîche zachter van smaak en textuur.
Gelukkig hoeven we in deze dimensie van krokant deeg niet binnen de lijntjes te kleuren. Er zijn namelijk eindeloos veel manieren om fantastische flammkuchen en tarte flambée’s te bereiden. Onze voorkeur gaat uit naar groenten: die laten we graag de hoofdrol spelen. Je kunt ze lekker puur eten op flammkuchen, maar flink veel smaakmakers toevoegen mag ook altijd!
Als je zin hebt om voor een niet-traditionele bereiding te gaan, hebben we een paar ideeën voor je:
- Veggie flammkuchen: belegd met groente zoals courgette, tomaat, champignons, paprika en kaas.
- Zalm flammkuchen: belegd met gerookte zalm, dille, roomkaas en citroen.
- Pizza-style flammkuchen: belegd met tomatensaus, mozzarella, salami, pepperoni en champignons (niet te hard tegen de Fransen zeggen. Ook niet tegen de Italianen overigens).
- fruitige flammkuchen: belegd met fruit zoals peer, appel, bessen, honing en kaas.
- dessert flammkuchen: belegd met suiker, kaneel, appel, rozijnen en slagroom.
Goed om te weten: flammkuchen kun je ook makkelijk glutenvrij bereiden! Gebruik in dat geval glutenvrije bloem: er zijn verschillende soorten glutenvrije bloem verkrijgbaar in de supermarkt of natuurwinkel. Denk aan rijstbloem, boekweitbloem of een kant-en-klare glutenvrije meelmix. Zorg dat de toppings ook vrij van gluten zijn en maak easy en snel glutenvrije flammkuchen.
De smaak te pakken? Check onze lekkerste recepten voor flammkuchen met vlees, vis of helemaal vega hieronder!