Met een dikke, bobbelige schil en binnenin veel pitten en weinig sap verdient yuzu geen schoonheidsprijs. Lelijk van buiten en mooi van binnen, zullen we maar zeggen. In restaurants kun je niet meer om deze citrusvrucht heen. Waarom zijn chefs zo gek op yuzu en hoe gebruik je het in de keuken?
Hoe smaakt yuzu?
Wat betreft de smaak én het uiterlijk lijkt de Japanse citrusvrucht yuzu zowel op citroen, limoen en mandarijn. De smaak is een mix van de drie citrusvruchten: yuzu is een stuk zachter van smaak dan een citroen en heeft het zoetige van mandarijn.
De échte fijnproevers herkennen ook grapefruit. En ook qua uiterlijk lijkt yuzu op alle drie: jonge yuzu is limoengroen, daarna wordt hij oranje zoals een mandarijn en een rijpe yuzu is geel.
Een favoriete smaakmaker
Alhoewel yuzu veel lijkt op een mandarijn, wordt yuzu nooit uit het vuistje gegeten. Alleen het sap en de aromatische schil van yuzu wordt in de keuken gebruikt. Yuzu is eigenlijk lekker in alles wat wel een zuurtje kan gebruiken: van hoofdgerechten tot toetjes en drankjes.
Vooral bij rauwe vis of in een frisse cocktail vinden wij yuzu de perfecte toevoeging. Vervang in dit recept voor tartare van witvis met citroenolie en hazelnoot de citroen voor yuzu of in deze frisse limoncello cobbler.
Recepten met yuzu
Luxe product
In Nederland is de vrucht nauwelijks verkrijgbaar, maar het sap vind je in Aziatische supermarkten. Nog steeds niet goedkoop (een flesje sap kost nagenoeg net zoveel als een flesje wijn), maar een paar druppels yuzu is vaak al genoeg. Goedkopere opties zijn ponzu of yuzu-dressings.
Beeld: iStock