De veelzijdigheid van kokosnoot blijft ons verbazen. Maar wat is het verschil tussen kokosroom en kokoscrème? Wat is santen en wat kan je ermee? Wij nemen je mee in de wereld van kokos.
Pas je nieuwe kokoskennis meteen toe en maak een van deze 7 heerlijke kokostoetjes!
Kokosroom
Wordt gemaakt van puur, geraspt kokosvlees gemengd met water waaruit (eerste persing) dikke vloeibare kokosroom wordt geperst.
Kokosmelk
Uitgeperste geraspte kokos gemengd met water – soms warm water, dan is de opbrengst hoger – en dan opnieuw uitgeperst (tweede persing). Vaak is kokosmelk een combinatie van kokosroom en kokosmelk. Bij die combi krijg je vaak een dikkere romige stevige laag die zich afscheidt van de dunnere lichtere waterachtige vloeistof onderin.
In deze video zie je hoe je vegan meringue maakt. Voor een heerlijke kokos meringue vouw je gewoon wat kokos door de meringue of je strooit het erover heen. Hier vind je het hele recept.
Kokoscrème
Kokoscrème heet ook wel santen en is de vaste vorm van ingekookte dikke kokosroom. In blokvorm te koop. Omdat kokosmelk snel bederft of verzuurt, zeker in warme landen, werd dit vroeger ingekookt om het langer houdbaar te krijgen. Je verwarmt het met water zodat je het weer als kokosmelk in gerechten kunt doen.
Kokosolie vs. kokosvet
Kokosolie is het vet dat uit geraspt, vers kokosvruchtvlees wordt geperst. Ook hierin kun je kwaliteiten onderscheiden. De rauwe geperste kokosolie heet extra vergine en dat is de hoogste kwaliteit, vergelijkbaar met de eerste persing van olijfolie. Geurloze kokosolie ontstaat door verhitting en behandeling die de geur en specifieke kokossmaak laten verdwijnen. Deze geurloze olie wordt veelal massaal van zowel goede als ook (helaas) rotte kokosnoten (opbrengst verhogend) gemaakt en krijgt in diverse tests negatieve beoordelingen. In tegenstelling tot veel plantaardige oliën kun je kokosolie hoog verhitten. Rauwe kokosolie heeft veel goede eigenschappen. Het is antibacterieel. Het verzadigde vetzuur dat erin zit, laurinezuur, versterkt het immuunsysteem en vormt meer HDL (het goede cholesterol) in je bloed. Het verbetert de werking van je schild- klier, beschermt tegen nierstenen, houdt je bloedsuiker op peil en zorgt ook goed voor sterkere botten en tanden.
Tekst: redactie delicious. Beeld: iStock