Zo maak je zelf paneer in 3 simpele stappen

Paneer: we zijn er dol op. Deze Oosterse kaas wordt veel gebruikt in de Indiase, Perzische en Turkse keuken. Je koopt het kant-en-klaar bij Aziatische en Oosterse supermarkten, maar zelf verse paneer maken is natuurlijk veel leuker én lekkerder.

Zelf ricotta maken? Ricotta is heerlijk door salades, bij pasta of als vulling van lekkere hapjes.

Paneer is een snel gemaakte verse kaas op basis van melk en zuur. Het is kant-en-klaar te koop bij Aziatische winkels die Indiase producten verkopen. De naam komt van het Perzische (en Turkse) panir dat kaas betekent. De smaak is mild en neutraal. In India zijn er veel gerechten waarin paneer is verwerkt, meestal hebben ze ook paneer in de naam: paneer makhani (milde kormasaus), paneer pakora nawabi (gefrituurd met kruiden), saag paneer (een combi met spinazie) en palak paneer (gebakken paneer met spinazie, yoghurt, tomaten en kruiden).

Zelf paneer maken in 3 simpele stappen

Stap 1:

Verwarm 1 l volle melk tot 80°C, laat niet koken! Voeg 3-4 el citroensap of witte wijnazijn toe en roer zachtjes. Nu gaat het direct schiften: er ontstaan klontjes en een waterige substantie, de wei. Laat 30 min. afkoelen.

Stap 2:

Giet het mengsel dan door een dubbelgevouwen schone theedoek of kaasdoek in een zeef boven een pan of kom. Vouw de punten samen en draai de doek langzaam op als een soort wokkel, zodat het weiwater eruit loopt. Evt. kun je de stukjes, de wrongel, afspoelen. Je hebt nu al een stevige, verse kaas – een soort cottagecheese – die je direct kunt gebruiken.

Stap 3:

Als je het geheel onder een gewicht langer laat uitlekken, wordt de kaas steviger. Je kunt evt. op dit moment ook zout, kruiden of specerijen toevoegen. Leg iets zwaars, bijvoorbeeld een baksteen of groot conservenblik op de kaas en laat nog 40-50 min. uitlekken. Snijd de kaas in blokjes en verwerk ze door gerechten. Of bak plakken paneer in wat ghee of boter mooi goudbruin.

Ready? Maak dan deze heerlijk kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer.

Bekijk ook deze video: zo maak je zelf bechamel:

Tekst: culinaire redactie delicious. Beeld: iStock

verse paneer maken