stoof van octopus van Yvette van Boven

stoof van octopus van Yvette van Boven

Maak deze stoof van octopus in een grote braadpan en proef het vlees regelmatig. Het moet boterzacht zijn en te lang stoven maakt octopus juist taai! Yvette van Boven maakt er polenta bij, maar de octopusstoof is ook erg lekker met gekookte of gestoomde nieuwe aardappeltjes. 

Het basisrecept voor massa de pimentão vind je hier.

stoof van octopus

hoofdgerecht (4 personen)

1 fles volle, rode (Portuguese!) wijn
100 ml peperige olijfolie
4 laurierblaadjes
2 uien, in ringen
9 teentjes knoflook, gehakt
2 tl pikante paprikapoeder (of een mix van paprikapoeder en cayennepeper)
8 octopustentakels, zonder kop*
2 el massa de pimentão
½ tl zout
200 g jonge spinazieblaadjes

polenta
1½ l melk
2 tenen knoflook, gekneusd
350 g maïsmeel of grove polenta
40 g boter
70 g parmezaanse kaas, geraspt
snuf nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180°C.

Breng voor octopusstoof in een grote stoofpan de rode wijn, de olijfolie, de laurierblaadjes, de helft van de ui en knoflook, en het paprikapoeder aan de kook. Voeg dan de octopustentakels toe en laat ze opkrullen. Roer de massa de pimentão erdoor en dek de pan af met de deksel of aluminiumfolie. Zet de pan in de oven en bak alles 50 min. Verwijder de folie of deksel en voeg de rest van de uien en knoflook toe.

Verhoog de temperatuur tot 200°C en laat de octopus nog 35-40 min. stoven. Test het vlees op gaarheid. Het moet boterzacht zijn en te lang stoven maakt octopus juist taai! Voeg de laatste 10 min. de spinazie toe en laat in de hete saus slinken.

Breng als de octupus een half uurtje in de oven zit voor de polenta de melk met de knoflook aan de kook en laat 20 min. trekken op zacht vuur. Verwijder dan de knoflook en voeg al roerend beetje bij beetje de polenta toe. Blijf roeren tot de polenta bubbelt en bindt. Draai het vuur laag en laat de polenta zachtjes 30 min. pruttelen. Voeg meer melk toe als het te droog kookt en pas op voor spatten!

Voeg op het laatste moment de boter en parmezaan toe en laat alles smelten. Breng verder op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schep de polenta direct in grote kommen en schep de octopusstoof erop. Schep er jus uit de pan bij en serveer meteen.

* Ik gebruik van de octopus alleen de tentakels en laat die voor dit recept helemaal heel.

Bereiden ± 1 uur / oven ± 1 uur en 30 min.

p.p. ± 1200 kcal / 67 eiwit / 48 g vet / 94 g kh

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING YVETTE VAN BOVEN  FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN BEWERKING DOSIA BREWER