Curries vind je overal in Azië. Ieder Aziatisch land heeft zijn eigen specerijencombinaties die heerlijke smaken creëren. De pittigheid varieert van mild (*) tot heel pittig (***). Vaak wordt curry gebakken met groenten en geserveerd met noedels of rijst. Uiteraard kun je nog veel meer met curry! In dit curry dossier behandelen we de Thaise curry pasta’s.
Met een restje currypasta maak je heel easy geroosterde curry-spitskool
Het grote currydossier
Curry pasta is een kruidenmengsel dat het fundament is van heel veel Aziatische gerechten. De basisingrediënten zijn in vrijwel iedere variant hetzelfde: hete pepers, limoengras, gember, knoflook, sjalot, en droge kruiden zoals komijn, korianderzaad en kurkuma. Omdat je zo veel verschillende ingrediënten gebruikt, kun je eindeloos experimenteren met de smaak. Geen enkele curry smaakt hetzelfde! Meteen aan de slag? Maak dan deze viscurry met kurkuma en kokos.
Klik op de markeringen op de kaart en ontdek welke curry ze eten in Azië!
India, Thailand en andere landen
Waar curry oorspronkelijk vandaan komt, blijft een vraag. De een zegt India, de ander Thailand. Wat we wel weten, is dat de Thaise curry gerechten vaak pittiger zijn dat de Indiase.
Ook in Vietnam is curry een klassiek gerecht. Daar eten ze het met stukjes baguette. Ja, echt waar. Het is een overblijfsel van de Franse kolonisatie in het land.
Chana masala is een bekende curry uit India. Dit gerecht wordt gevuld met kikkererwten en tomaten en geserveerd met gekookte rijst of platbrood.
In Singapore is laksa erg bekend. Het is een currysoep, vaak gevuld met vis en garnalen.
Maleisiërs genieten van penang curry. Aan de rode currypasta worden pinda’s toegevoegd en zo krijgt de al vrij milde saus een nootachtige smaak.
En hoe zit het dan in Europa? Het waren de Britse kolonisten van de East India Company die curry in de 18e eeuw naar Europa brachten. In Engeland werd curry in rap tempo populair door de hippiecultuur en de oliecrisis. En dat merkten de aardappelboeren, want die hadden flink te lijden onder de massale import van rijst.
Rood, geel en groen
Terug naar de Thaise curry, want daar gaat dit dossier uiteindelijk over. De naam van de verschillende curries is afgeleid van de kleur chilipeper die gebruikt is voor de pasta. In bijna ieder currygerecht wordt kokosmelk gebruikt. Zo krijg je heerlijk romige resultaten.
Rood (**)
Kaeng phet, zoals de Thai het noemen, is een ietwat pittige curry. Vaak wordt het gecombineerd met kip, eend of garnalen. Thaise rode curry pasta is gemaakt van een mix van gedroogde rode chili, citroengras, knoflook, sjalot en laos. Met rode curry maak je deze heerlijke Thaise viscurry met pompoen en tomaat.
Geel (*)
Kaeng kari is de meest milde curry van alle currysoorten. Ook deze curry wordt gecombineerd met vlees of vis, maar is vega ook erg lekker. Belangrijke ingrediënten in Thaise gele currypasta zijn mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. Maak bijvoorbeeld mosselen in gele curry.
Groen (***)
De meest pittige curry is gaeng khiao wan. Naast vis of vlees kun je deze curry ook vullen met groenten. Thaise groene curry bestaat onder andere uit verse groene peper, citroengras, koriander en laos. Maak met groene curry deze Thaise doperwten-kokossoep.
Massaman (*)
Gaeng Massaman, zoals ze het in Thailand noemen, is een zoetzure en kruidige curry. Vaak worden aan deze curry pinda’s toegevoegd. Een heel belangrijk ingrediënt bij deze curry is aardappel. Verder zit er nootmuskaat, kaneel, kurkuma en rode chilipeper in.
Curry en groenten
Groenten mogen niet ontbreken in een goede curry. Pittige curry kun je bijvoorbeeld zoeter maken door er wortel of zoete aardappel aan toe te voegen. En wat dacht je van pompoen? Als je voor een vega curry gaat, kun je ook kiezen voor sperziebonen, peultjes en aubergine. Of probeer eens babymaïs, Thaise aubergine, sugarsnaps, taugé of paksoi.
Noten
Pinda’s en cashewnoten zijn ook heerlijk door curry. Voor een intensere smaak rooster je de noten van tevoren
TEKST MAXIME PAULIS BEELD ISTOCK