chocoladetaart met hazelnootdeeg

Niet alleen feestjes, maar élke dag vraagt om het lekkerste zoet. Wij zijn dol op chocoladetaarten. Zéker als de pure chocoladevulling in een jasje van hazelnootdeeg zit! Met deze chocoladetaart maak je íedereen gelukkig. 

chocoladetaart met hazelnootdeeg

gebak of nagerecht | 10 personen

DEEG
100 g hazelnootmeel*
150 g patentbloem
55 g fijne kristalsuiker
125 g koude boter, in blokjes
1 ei

VULLING
200 g pure chocolade, gehakt
200 g melkchocolade, gehakt
600 ml slagroom
3 eieren + 1 extra eidooier, losgeklopt
75 g blanke hazelnoten, grof gehakt
2 el fijne kristalsuiker
ook nodig: springvorm 22 cm Ø, ingevet en bekleed met bakpapier, steunvulling

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng voor het hazelnootdeeg het hazelnootmeel, bloem en suiker in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter erdoor tot je een grof kruimeldeeg hebt. Roer het ei erdoor tot het net is opgenomen. Doe het deeg in de springvorm en druk het aan op de bodem en 4 cm tegen de rand. Zet ± 30 min. in de koelkast. Leg bakpapier op het deeg en daarop de steunvulling. Bak het deeg ± 15 min. Verwijder de bonen en het papier en bak het deeg in nog ± 15 min goudgeel en stevig. Laat het afkoelen in de vorm.

Doe voor de chocoladevulling de pure en melkchocolade in een hittebestendige kom. Breng de slagroom zachtjes aan de kook in een steelpan op halfhoog vuur. Haal de room direct van het vuur en schenk over de chocolade. Laat in ± 5 min. smelten en roer tot een gladde, glanzende massa. Laat iets afkoelen en roer de eieren erdoor. Schenk de chocoladevulling in de springvorm. Verlaag de oventemperatuur tot 140°C en bak de taart ± 1 uur en 25 min. tot hij net gestold en nog lobbig in het midden is.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur of haal 1 uur voor je hem serveert uit de koelkast.

Meng intussen de hazelnoten en 1 el water in een kom. Bestrooi met de kristalsuiker en schep om. Schud ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in ± 8 min. goudbruin. Laat de noten helemaal afkoelen en strooi ze over de chocoladetaart.

* Of maal zelf 100 g hazelnoten fijn in een keukenmachine.

Bereiden ± 40 min. / koelen ± 30 min. / oven ± 2 uur.

RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING REDACTIE DELICIOUS. AUSTRALIË BEWERKING MERIJN TOL