zalmrollade maken

zalmrollade maken

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voorbereiding is het sleutelwoord in dit gerecht. Dus maak wanneer je tijd hebt deze heerlijk sappige rollade klaar en schuif hem vlak voordat je aan tafel wil in de oven. Zo kun je echt genieten van het kerstdiner en met de tips & tricks van delicious. helpt in de keuken is het maken een fluitje van een cent.

zalmrollade met tomatenpesto & peterseliesalade


hoofdgerecht | 4-6 personen

700 g zalmfilet (aan een stuk, met huid)
100 g half-zongedroogde tomaten in olie (pot) + 2-3 el van de tomatenolie
2 tenen knoflook
2 el pijnboompitten
3 el geraspte Parmezaanse kaas
150 g serranoham
7 el extra vierge olijfolie
500 g krieltjes in de schil
2 bosjes jonge platte peterselie (à 20 g), grofgesneden
150 g tuinerwten (diepvries)
1 sjalot, in reepjes
2 el balsamicoazijn

Snijd het dikke deel van de zalmfilet horizontaal in (maar niet door!) en klap de filet als een boek open. Pureer de tomaten met de knoflook en 1 el pijnboompitten met de staafmixer. Voeg 2-3 el van de tomatenolie toe tot een smeuïge pasta ontstaat. Roer de kaas erdoor en breng de tomatenpesto op smaak met peper.

 Strijk de pesto over de opengeklapte zalmfilet. Rol de filet vanaf de brede kant op tot een rollade, rol ‘m niet te strak op zodat de pesto mooi in de rollade blijft. Rol de rollade in de ham. Bind de rollade rondom op met keukentouw. Leg de zalmrollade in een ovenschaal met bakpapier. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met de resterende pijnboompitten en peper naar smaak.

Verwarm de oven voor op 220ºC. Halveer intussen de grote krieltjes en kook ze in water met zout 5 min. voor. Giet af en laat goed uitlekken.

Bak de zalmrollade in de voorverwarmde oven in 20-25 min. rosé of net gaar vanbinnen. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de krieltjes in 6 min. goudbruin en gaar. Kook de doperwten in water met zout 1 min., giet af en spoel onder stromend water koud. Meng de peterselie met de erwten en de sjalot. Maak de salade aan met de laatste 3 el olijfolie, de balsamicoazijn en zout en peper naar smaak.

Snijd de zalmrollade aan tafel in mooie plakken en leg op de borden. Schep er de salade bij en serveer met de krieltjes. Lekker met gesmoorde prei of roergebakken spitskool.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 25 min.

 

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN