oven aan! Engelse ‘apple pork pies’

Voor een lazy day … eten uit de oven. Proef de hartige apple pies van Mister kitchen.


voor- of lunchgerecht (6 personen)

vulling
600 g varkenschouder (vraag je slager om ontbeende varkensschouder)
125 g bacon, aan 1 stuk
2 oude witte boterhammen, grof in stukjes gesneden
5 blaadjes verse salie, fijngesneden
1 tl gemalen venkelzaad (supermarkt, Marokkaanse/Turkse winkel of natuurwinkel)
1 tl nootmuskaat, versgeraspt
1 tl verse tijmblaadjes
3 appels (Jonagold), geschild, in blokjes
1 kleine ui, fijngesneden
2 el mosterd

deeg
225 g bloem
150 g gekoelde boter (in blokjes)
2 eieren
1 eierdooier
6 ronde ovenvaste vormpjes van Ø 10 cm (bijvoorbeeld soufflébakjes)
boter of zonnebloemolie, om in te vetten

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het varkensvlees en bacon in blokjes van 1 bij 1 cm. Meng de helft van de blokjes met het brood in een keukenmachine en laat draaien tot een grof mengsel (of snijd het mengsel fijn met een mes). Schep de rest van de vleesblokjes, de salie, gemalen venkelzaad, nootmuskaat, tijm, appel en ui door het vlees-broodmengsel. Breng goed op smaak met zout en peper. Zet het mengsel afgedekt koel weg.

Meng de bloem met ½ tl zout en de boter, snijd met twee messen tot de massa op fijne broodkruimels lijkt. Klop één ei met de extra eierdooier en twee el koud water. Roer de ‘kruimels’ door het mengsel tot een zacht deeg ontstaat. Kneed het kort met de hand en snijd een derde van het deeg af voor de 
deksels van de pies en rol in plastic folie. Rol de rest op een met bloem bestoven werkvlak uit met een deegroller. Snijd er zes cirkels uit van Ø 23 cm. Rol het achtergehouden deeg dun uit en snijd er zes cirkels van Ø 10 cm uit. Vet de vormpjes in met boter of zonnebloemolie. Bekleed met de grote cirkels de vormpjes zodat er deeg tot over de randen komt.

Schep de vulling in de bakjes tot de rand, laat de vulling een beetje ‘bol’. Klop het tweede ei los en bestrijk de deegrandjes ermee. Bedek de vormpjes met ‘bolle’ vulling met de deegdeksels en plak de randen goed vast. Bestrijk de deksels met ei en prik er met een vork gaatjes in. Bak ze ± 30 min. op 200º C, zet de oven lager naar 180º C en bak de ‘apple pork pies’ nog ± 20 min. tot ze mooi bruin zijn.
Bereiden 35-40 min.

RECEPT EN BEREIDING MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING SANDRA KISSELS