Deze 9 tips maken van jou een betere wijnproever!
- Ruiken aan een kurk is niet voldoende om een wijn te checken op foutjes.
- Een wijnglas met taps toelopende hals houdt de aroma’s goed vast. Door wijn rond te draaien (walsen), komen de aroma’s beter naar boven.
- ‘Slurpen’ na een slok wijn versterkt de smaak doordat de aroma’s via je mond in de neus komen.
- Kwaliteit van een wijn proef je in de afdronk; hoe langer de afdronk hoe beter!
- Wijn is de enige drank die meer dan honderd verschillende geuren (esters) kan bezitten.
- Een te koude wijn smaakt minder omdat de aroma’s ‘bevriezen’.
- Een wijn een paar uur laten luchten, heeft weinig effect.
- Een slokje water of stukje stokbrood kan de smaak van de wijn al beïnvloeden.
- Wijn proef je ’s ochtends het beste. Dus wacht niet tot de vijf in de klok zit!
TEKST ELLEN DEKKERS