nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

slagroomtruffels

aantal 35 | zoet | feestelijk | | glutenvrij
Met zelfgemaakte truffels ga je heel veel mensen blij maken. Heerlijk voor bij de koffie, als onderdeel van een grand dessert of om als cadeautje te geven.
Chocolade fan? Maak dan deze chocoladetruffels van Rutger Bakt!
voorbereiding45 minuten
invriezen1 uur
totale tijd1 uur 45 minuten

ingrediënten

De vulling

  • 1 vanillestokje
  • 225 ml slagroom
  • 125 gr suiker
  • snuf zout
  • 30 ml likeur naar keuze optioneel
  • 175 gr boter op kamertemperatuur

Ook nodig

  • 400 gr pure chocolade gesmolten
  • 250 gr cacaopoeder
  • spuitzak met gladde spuitmond (10-15 mm)

instructies

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het stokje samen met de slagroom, suiker, en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwijder het vanillestokje uit de room en voeg eventueel de likeur toe. Klop de boter in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk de vanille-room toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn.
  • Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond van 10-15 millimeter. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer main de diepvries.
  • Doe het cacaopoeder in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, dan ontdooien ze te sneen haal ze door de gesmolten chocolade. Dit gaat het best door een stevige (saté) prikker in de truffel te steken en de truffel daarmee door de chocolade te halen. Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop
  • het teveel eraf door met de prikker tegen de zijkant van de kom te tikken. Duw de truffel boven het cacaopoeder van het stokje en bedek de truffel aan alle kanten met cacao. Laat enkele minuten in de cacao liggen tot de chocolade hard is.
  • Doe dit met alle truffels (het makkelijkst gaat dit met 2 personen, de ene dipt, de andere rolt ze door de cacao). Leg de truffels zodra ze goed hard zijn in een fijne zeef en schud voorzichtig het overtollige cacaopoeder van de truffels af.
Voedingswaarde:
calorieën: 142kcal
|
eiwit: 2g
|
vet: 10g
|
koolhydraten: 9g
auteur: delicious.
De vulling
Op het moment dat je de room bij de opgeklopte boter doet lijkt het soms helemaal mis te gaan. Hoe dat komt? Vaak doordat de room en/of de boter te koud zijn, waardoor ze moeilijk mengen. Geen nood aan de man, dit is altijd te verhelpen! Ziet je mengsel er uit als een soep met klontjes en lijkt het geschift? Verwarm de kom dan kort au bain-marie en klop vervolgens verder of blaas met een warme haarfohn op de kom tijdens het kloppen. Is je mengsel wel helemaal glad, maar juist veel te dun? Dan waren de ingrediënten te warm. Zet de kom 15 minuten in de koelkast en klop dan verder.
Likeur
Om de truffels een extra lekkere smaak te geven kun je wat likeur toevoegen aan de vulling. Denk daarbij aan sinaasappellikeur, amandellikeur of bijvoorbeeld marc de champagne.
Tempereren of niet?
Om te zorgen dat chocolade na het afkoelen mooi glanst en stevig is moet chocolade normaal gesproken getempereerd worden. Voor deze truffels is dat niet nodig, omdat de truffels in de koelkast bewaard worden en dan stolt chocolade altijd. Daarnaast is de chocolade niet te zien door de laag cacao die erop zit, dus een mooie glans op de chocolade is niet belangrijk. Let er wel op dat je de chocolade niet te heet maakt, anders smelten de truffelvullingen te snel.
Ander jasje?
In plaats van cacaopoeder kun je de truffels ook door gehakte geroosterde noten of geraspte kokos rollen.
Bewaren
Bewaar de slagroomtruffels in de koelkast of vries ze (luchtdicht verpakt) in om langer te bewaren. Laat bevroren truffels in de koelkast ontdooien. Haal de truffels 20 minuten voor het serveren uit de koelkast zodat de vulling wat zachter kan worden.
Recept: Rutger van de Broek. Fotografie: Harold Pereira
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Vijf extra receptideeën