Hangop met appel-vijgencompote en kokoscrunch

Hangop met appel-vijgencompote en kokoscrunch

vegetarisch
aantal 4 | brunch, ontbijt | familietijd, feestelijk, kerst | hollands | vegetarisch
Zelfgemaakte hangop met zoetzure compote en een lekkere bite van de kokoscrunch. Dat is pas een feestelijk ontbijtje. Traditioneel wordt hangop van volle karnemelk gemaakt, maar karnemelk uit de supermarkt is te dun. Mocht je een boer in de buurt hebben die zelf karnemelk maakt, probeer het daar dan eens mee.
Of ga voor nóg feestelijker: suikerbrood met ijs van hangop.
Voorbereiding35 minutes
Kooktijd10 minutes
uitlekken1 day
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

hangop

  • 1 l volle yoghurt
  • 125 ml slagroom
  • 25 g witte basterdsuiker
  • theedoek
  • bolzeef

compote

  • 2 friszure appels
  • 2 verse vijgen, met schil
  • 1 kaneelstokje
  • ½ vanillestokje
  • 1 el appelazijn
  • 25 g suiker
  • 25 ml appelsap

kokoscrunch

  • 50 g kokossnippers*
  • 50 g walnoten, grof gehakt
  • 50 g kletskoppen, grof gehakt
  • snuf vijfkruidenpoeder

Instructies

Voorbereiden (1 dag van tevoren)

  • Maak een schone theedoek of stuk kaasdoek vochtig en bekleed er een bolzeef of vergiet mee. Hang de zeef met de doek boven een kom en giet de yoghurt erin. Dek af met een bord en laat minimaal 24 uur uitlekken.
  • Snijd de appels met schil rond het klokhuis in plakken van 1 cm. Snijd de plakken in blokjes. Snijd de vijgen in dunne partjes. Halveer het vanillestokje over de lengte. Doe het fruit met het vanillestokje en overige ingrediënten in een grote steelpan, breng tegen de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Schep af en toe om. Doe over in een kom, verwijder de specerijen en laat afkoelen.
  • Rooster de kokossnippers lichtbruin, hak ze grof en meng met de walnoten, kletskoppen en het vijfkruidenpoeder. Bewaar in een afsluitbare pot. De crunch blijft zo enkele weken goed.
  • Schep de hangop in een kom. Klop de slagroom met de suiker stijf en spatel luchtig door de yoghurt. Zet afgedekt weg tot gebruik.

Bereiden

  • Maak in glazen laagjes hangop, compote en crunch.

Voedingswaarde

calorieën: 475kcal
eiwit: 11g
vet: 31g
koolhydraten: 36g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Eke Marien. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Désirée van Dijk. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!