aantal 6 |
nagerecht |
kerst, weekend |
|
Warme fruitcompote van appels en bessen in zachte boterbrioche en bovenop crunchy crumble: wat wens je nog meer als dessert?
Ingrediënten
- 50 g boter
- 6 appels geschild, in blokjes
- 100 ml ahornsiroop
- 1 citroen rasp
- 2 tl vanille-extract
- 250 g blauwe bessen vers of diepvries
- 1½ el maïzena
- 125 ml vanillevla
- 2 dikke sneetjes briochebrood
- slagroom lobbig geklopt, voor erbij
crumble
- 35 g havervlokken
- 65 g bloem
- 25 g kristalsuiker fijn
- 50 g boter koud, in blokjes
- ook nodig: ovenschaal van 22 cm Ø, ingevet
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom, voeg een snufje zout toe en wrijf met je vingertoppen vlug de boter door de droge ingrediënten, zodat je een grof kruimelmengsel krijgt. Zet tot gebruik in de diepvries.
- Doe de boter, appelblokjes, ahornsiroop, citroenrasp, vanille en de helft van de bessen in een steelpan met dikke bodem en breng op matig vuur aan de kook.
- Stoof in ± 15 min. onder af en toe roeren tot een compote. Giet 80 ml ervan in een maatbeker en roer dit met de maïzena tot een glad papje. Voeg samen met de resterende 125 g bessen toe aan de compote en laat al roerend binden. Schenk de compote in de ovenschaal en laat iets afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Schenk de vla in een diep bord en laat de briochesneetjes hierin 1 min per kant weken. Leg ze op de compote. Strooi het crumblemengsel erover.
- Bak de crumble in 25 min. goudbruin. Laat iets afkoelen en serveer met slagroom.
Voedingswaarde
Recepten en bereiding: Phoebe Wood. Fotografie: Breit Stevens Styling: Gerechten: Kirsten Jenkins. Fotografie tuin: Rolinda Windhorst photography m.m.v Wenda Torenbosch. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: zó maak je jouw favoriete crumbles spannender met specerijen