Citroenvarkenrollade met zoetzure courgette

Citroenvarkenrollade met zoetzure courgette

aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd | mediterraans | lactosevrij
Nu de vakantie is afgelopen (sommimge lucky-ones mogen nog!), proberen we weer een beetje op tijd te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, geeft Janneke Philippi elke maand 5 recepten voor de hele familie. Haar geheim: bereid een gedeelte alvast voor!
Kooktijd35 minutes
Oven40 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 1 stuk varkensfilet à 500 g
  • 1 citroen geraspt en in plakjes
  • 6 zongedroogde tomaten op olie en fijngesneden
  • 2 el honing
  • 250 ml witte wijnazijn
  • 125 g suiker
  • 2 courgettes
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 800-1000 g kriel in de schil
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de filet open als een boek en klap open. Verdeel de citroenrasp over het vlees. Verdeel er dan de tomaatjes, 1 el honing en zout en peper naar smaak over. Klap het vlees dicht. Leg de rollade in een braadslede, bestrijk rondom met de laatste el honing en bestrooi met zout en peper. Snijd de citroen in plakjes en leg op het vlees. Bind het vlees rondom bijeen met een stuk keukentouw (zie tip). Rooster het vlees in de voorverwarmde oven in 35-40 min. rosé of naar wens gaar.
  • Breng de wijnazijn met de suiker aan de kook. Schaaf de courgette in de lengte met een kaasschaaf bijv. in plakjes. Leg ze, bestrooid met de sjalot in een ondiepe (oven)schaal. Bestrooi met (chili)peper naar smaak. Schenk de hete azijn erover en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep regelmatig om zodat alle plakjes goed marineren – liefst een hele nacht, maar meteen serveren kan ook.
  • Kook de kriel 8 min. voor. Giet af en laat goed uitlekken en halveer grote krieltjes. Verhit in een of twee koekenpannen de olijfolie. Bak de aardappeltjes in 8 min. goudbruin en gaar. Schep er de knoflook met zout en peper naar smaak door en bak nog 1-2 min.
  • Snijd de rollade aan tafel in plakken en serveer met de zoetzure courgette en knoflookkriel.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
TIP: Als je het vlees een nacht van tevoren laat marineren wordt het nog lekkerder!
cocktailprikkers of keukentouw
Geen keukentouw? Steek de plakjes citroen vast met een paar cocktailprikkers. Onder het keukentouw kun je nog wat takjes rozemarijn of blaadjes laurier steken voor extra aroma.
dressing bewaren
Bewaar de courgettemarinade, want die is lekker in dressings en vinaigrettes.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!