foodiefile: Peruaans op je bord

We gaan de zon tegemoet! Bijzondere gerechten uit Latijns-Amerika, barstensvol kleur & smaak, met de focus op een bijzondere keuken: Peru.

De Peruaanse keuken is beroemd geworden door zijn grootste voorvechter, Gaston Acurio die in Zuid-Amerika en Europa (Spanje) geweldige, high end Peruaanse restaurants heeft geopend. De Peruaanse is een bijzondere keuken vol eigen smaken en met veel inheemse ingrediënten. Met invloeden uit de Japanse nikkei-keuken, de Chinese immigrantenkeuken en zelfs de Arabische en Italiaanse keukens. In het nationale gerecht ceviche komen deze keukens samen. In de fris-zure leche de tigre waarin de vis gaart zitten Arabische en Japanse invloeden.

ceviche
Beroemd en geliefd, rauwe vis met leche de tigre (mengsel van limoensap, peper, ui, zout en soms selderij). Vaak geserveerd met zoete aardappel, gepofte maïs en slablaadjes.

causa
Soort taartje van aardappelpuree met een vulling van bijvoorbeeld tonijn, met natuurlijk limoen en aji-peper.

chupa de camorones
Een beroemde soep in ‘el Peru’ van garnalen, aardappel, melk, kaas, ei en garnalen.

quinoa
In Peru vaak als soep gegeten met wortel, aardappel en prei.

aji de gallina 
Kipstoof met melk, brood en bouillon, gegeten met aardappel en rijst.

lomo saltado
Rundvlees gemarineerd met chili, komijn, knoflook en sojasaus (de Aziatische invloed) geserveerd met gebakken aardappels of rijst.

papa a la huancaina
Aardappel met een saus van gele peper, verse kaas en melk, geserveerd met rijst.

PRODUCTIE MERIJN TOL BEELD ISTOCK

Peru: ceviche van schelvis